Najčešći poremećaji menstruacijskog ciklusa


Najčešći poremećaji menstruacijskog ciklusa

Oligomenoreja

Oligomenoreja je najčešći poremećaj ciklusa u adolescentica. Znači poremećaj ritma ciklusa kada je razmak između dviju menstruacija produljen i veći od šest tjedana ali kraći od jedne godine.

Razlikujemo primarnu i sekundarnu oligomenoreju. Primarna oligomenoreja znači da su ciklusi produljeni od prve menstruacije (menarha) - primjer: policistični ovarijski sindrom. Sekundarna oligomenoreja javlja se nakon određenog razdoblja urednih menstrualnih ciklusa.

Polimenoreja

Polimenoreja je poremećaj ciklusa u kojem je razmak između dviju menstruacija kraći od 23 dana. Ciklusi mogu biti ovulatorni, osim u slučaju kad je razmak između dviju menstruacija manji od 21 dana.

Amenoreja

Primarna amenoreja opisuje se kao odsutnost menstruacije do 16. godine života. U 95 posto djevojaka menstruacija se javlja do 16. godine života, a u 98 posto do 18. godine života.

Sekundarna amenoreja opisuje se kao izostanak menstruacije od šest mjeseci tijekom treće postmenarhalne godine. Najčešći uzroci su stres, pretjerana tjelesna aktivnost, neprimjerena prehrana, trudnoća, sindrom policističnih jajnika, tumori jajnika i kore nadbubrežne žlijezde te prestanak rada jajnika.

Zadnja izmjena: 28.05.2024.