Home / Centri A-Z / Parodontna bolest

Parodontna bolest

Parodontna bolest

Što je parodontna bolest?

Parodontna bolest je upala potpornog tkiva zuba. Uzrokovana je bakterijama iz plaka - ljepljivog, bezbojnog sloja koji se neprestano stvara na zubima. Ukoliko se ne ukloni svakodnevnim četkanjem zubnom četkicom i čišćenjem zubnim koncem, plak se nakuplja, a bakterije iz njega mogu utjecati ne samo na zube i zubno meso, nego i na parodontni ligament i kost koji učvršćuju zube. To može uzrokovati klimanje zuba, njihovo ispadanje ili potrebu za vađenjem kod stomatologa.

Situacija u Vašim ustima otkriva mnogo o Vašem zdravlju

Povezano s Parodontnom bolesti

Karijes i bolesti zubnog mesa spadaju u najčešće bolesti suvremenog čovjeka. Glavni čimbenik koji dovodi do nastanka tih bolesti su naslage na zubima, tzv. plak, koje čine okružje za djelovanje mikroorganizama. Mikrorganizmi u prisutstvu šećera svojim metabolizmom stvaraju kiseline koje razaraju tvrda zubna tkiva posljedica čega je gubitak minerala i stvaranje šupljina. U nastalim šupljinama bakterije se razmnažaju i dalje razaraju tkivo, zaštićene od djelovanja sline koja neutralizira kiseline i razara bakterije, mišića jezika i obraza koji mehanički čiste površinu zuba i postupaka oralne higijene.

Pod liječenjem zubi u širem smislu riječi smatra se bilo koji terapijski postupak na zubu uključujući uklanjanje karijesa i postavljanje ispuna te desenzibilizacija osjetljivih zubnih vratova. Endodontsko liječenje zubiju podrazumijeva terapijski postupak unutar korijenskih kanala u svrhu očuvanja zuba u njegovoj žvačnoj, estetskoj i fonetskoj ulozi.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje