Dijagnosticiranje parodontne bolesti


Dijagnosticiranje parodontne bolesti

Tijekom parodontološkog pregleda, stomatolog kontrolira čvrstoću, otok i krvarenje zubnog mesa. Zubi se testiraju na pokretljivost i osjetljivost. Promatra se zagriz. Rentgenski snimak svih zuba može pomoći u otkrivanju gubitka kosti oko zuba.

Parodontološkim sondiranjem se određuje stupanj bolesti. Sondom se nježno ulazi u džepove i tako mjeri njihova dubina. Što su dublji džepovi to je teži stupanj bolesti.

Kod zdravog zubnog mesa, džepovi su manji od 3 mm, na rentgenskim snimkama nije prisutan gubitak kosti, zubno meso je čvrsto priljubljeno uza zube i ružičaste je boje. Džepovi dubine 3 do 5 mm upućuju na bolest. Moguće je da se kamenac nakuplja ispod linije zubnog mesa i može biti prisutan gubitak kosti. Džepovi dubine 5 mm ili dublji upućuju na ozbiljno stanje koje obično uključuje povlačenje zubnog mesa i veći stupanj gubitka kosti.

Nakon procjene stanja, stomatolog će preporučiti mogućnosti liječenja. Metode koje se koriste za liječenje zubnog mesa su različite i ovise o stupnju napredovanja bolesti.

Zadnja izmjena: 21.08.2019.