Održavanje oralne higijene


Održavanje oralne higijene

Koliko je bitna zubna pasta koju upotrebljavam?

Bitno je da upotrebljavate zubnu pastu koja vam odgovara. Danas postoji širok izbor zubnih pasta proizvedenih za mnoga stanja, uključujući karijes, gingivitis, kamenac, mrlje na zubima i preosjetljivost zuba. Pitajte svog stomatologa koja je zubna pasta najbolja za vas.

Koju vrstu četkice trebam upotrebljavati?

Većina stomatologa se slaže da je četkica s mekim vlaknima najbolja za uklanjanje naslaga sa zubi. Četkice s manjom glavom prikladnije su jer mogu bolje dohvatiti sva područja usne šupljine, uključujući teško dostupnu stražnju stranu zubi. Električna četkica je za mnoge dobar izbor. Ona može bolje očistiti zube, osobito kod osoba koji imaju poteškoća pri četkanju ili onih koji nisu toliko spretni.

Koliko često trebam mijenjati četkicu za zube?

Četkicu trebate promijeniti kad počnete primjećivati znakove istrošenosti ili nakon tri mjeseca. Također, vrlo je bitno promijeniti četkicu nakon prehlade jer dlačice mogu sadržavati klice koje mogu uzrokovati ponovnu zarazu.

Kako pravilno čistiti zube?

Nagnite četkicu za 45 stupnjeva u odnosu na zubno meso i pomičite je u smjeru suprotnom od zubnog mesa. Nježno četkajte vanjsku i unutarnju stranu svakog zuba i griznu plohu pomičući četkicu naprijed-natrag. Nježno četkajte jezik kako biste uklonili bakterije i osvježili dah. Nastavite s koncem za čišćenje zubi.

Koji je pravilan način čišćenja koncem?

Pravilno čišćenje koncem uklanja plak i ostatke hrane na mjestima koja četkica ne može lako doseći - ispod linije zubnog mesa i između zubi. Budući da naslage plaka mogu uzrokovati upalu i kvarenje zubnog mesa, svakodnevno čišćenje koncem toplo se preporučuje.

Da biste iz čišćenja koncem izvukli maksimalnu korist, upotrijebite sljedeću tehniku:

Započnite s približno 45 cm konca, namotajte većinu konca oko srednjeg prsta i ostavite 3 - 5 cm konca s kojim ćete raditi.

Držeći konac čvrsto između palca i kažiprsta, nježno ga povlačite kroz uske međuzubne prostore.

Lagano zakrenite konac oko baze svakog zuba, pazeći da očistite i dio ispod linije zubnog mesa. Konac nikada nemojte povlačiti brzo i forsirati jer to može porezati ili ozlijediti nježno tkivo zubnog mesa. Konac uklonite nježnim, naprijed-natrag pokretima.

Prilikom prijelaza sa zuba na zub upotrebljavajte čiste dijelove konca.

Završite vodicom za ispiranje usne šupljine

Koji je pravilan način korištenja vodice za ispiranje usne šupljine?

Vodicu koristite nakon pranja zubi. Čep bočice napunite vodicom do označene linije (20ml). Pažljivo ispirite 30 sekundi, grgljajte i ispljunite (ne gutati). Dokazano štiti od naslaga, bakterija i karijesa i na teško dostupnim mjestima.

Što podrazumjeva dobra oralna higijena?

Rezultat dobre oralne higijene je usna šupljina koja izgleda i miriše zdravo. To podrazumjeva:

 • Zubi su čisti i slobodni od naslaga
 • Zubno meso se čvrsto drži uza zube i ne boli niti ne krvari tijekom četkanja zuba ili čišćenja zubnim koncem
 • Loš zadah nije stalno prisutan

Ukoliko Vaše zubno meso boli ili krvari tijekom četkanja ili čišćenja zubnim koncem, ili stalno imate loš zadah, posjetite stomatologa. Stomatolog Vas može naučiti ispravnim tehnikama oralne higijene i ukazati na područja u usnoj šupljini koja zahtjevaju posebnu pozornost tijekom četkanja i čišćenja zubnim koncem.

Kako provoditi ispravnu oralnu higijenu?

Održavanje ispravne oralne higijene jedna je od najvažnijih stvari koju možete učiniti za zube i zubno meso. Zdravi zubi, ne samo da Vam omogućavaju da dobro izgledate i da se dobro osjećate, nego i da pravilno jedete i govorite.

Dnevna preventivna njega, uključujući odgovarajuće četkanje i čišćenje zubnim koncem, pomoći će zaustavljanje problema prije nego što se razviju i manje je bolna, skupa i zabrinjavajuća nego liječenje problema kojima je dopušteno da se razviju.

Između redovitih posjeta stomatologu, postoje mali koraci koje svatko od nas može poduzeti kako bi u velikoj mjeri smanjio rizik od nastanka karijesa, bolesti zubnog mesa i ostalih stomatoloških problema. Ovi uključuju:

 • Detaljno četkanje zuba dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem jedan put dnevno
 • Balansirana prehrana i ograničavanje zalogaja između obroka
 • Korištenje zubnih pasta i tekućina za ispiranje koje sadrže fluoride

Mogu li lijekovi utjecati na moje oralno zdravlje?

Da, lijekovi mogu imati oralne nuspojave. Suha usta najčešća su nuspojava. Ovo su lijekovi koji najčešće uzrokuju suha usta:

 • Antihistaminici
 • Dekongestivi
 • Analgetici
 • Diuretici
 • Antihipertenzivi
 • Antidepresivi

Ostali lijekovi mogu uzrokovati krvarenje prilikom četkanja ili čišćenja zubnim koncem, upalu tkiva, pečenje usta i promjenu okusa. Ukoliko uočite jedan od ovih simptoma, konzultirajte svog liječnika ili stomatologa. Obavjestite svoga stomatologa o svim lijekovima koje uzimate.

Zadnja izmjena: 21.08.2019.