Afrička tripanosomoza ili afrička bolest spavanja


Afrička tripanosomoza je sistemska bolest koju uzrokuje Trypanosoma brucei gambiense u Zapadnoj i Centralnoj Africi i Trypanosoma brucei rhodensiense u Istočnoj Africi, a obje prenosi ce-ce muha.

Područje gdje je tripanosomoza česta proteže se od sjevera Južnoafričke Republike do juga Alžira, Libije i Egipta.

Klinička slika prati širenje flagelata po tijelu. Tripanosome se razmnožavaju na mjestu ulaska u organizam i za 2 do 5 dana izazovu lokalnu upalu - primarni afekt tj. bezbolni vrijed. Iz njega se šire dalje u krv te se u njoj za 2 do 3 tjedna mogu dokazati mikroskopski. Tripanosome postupno prodiru u limfni sustav, a to razdoblje karakteriziraju opći simptomi neredovitih razdoblja povišene temperature i povećani limfni čvorovi, osobito na šiji (Winterbottomov znak). Kasnije tripanosome prodiru i u središnji živčani sustav, gdje svojim toksinima izazivaju meningoencefalitis, a od simptoma prevladavaju glavobolja, razdražljivost, mišićno podrhtavanje i sanjivost.

Ako se bolest ne liječi, smrt obično nastupa za manje od 9 mjeseci od početka bolesti kod rodezijskog oblika i tijekom 2. i 3. godine kod gambijskog oblika.

Zadnja izmjena: 13.12.2010.