Virusne hemoragijske groznice


To je skupina febrilnih bolesti kojima je zajedničko da su izazvane različitim obiteljima RNK virusa i da su vrlo zarazne. U te bolesti možemo ubrojiti Marburg i Ebola virusne infekcije, Lassa groznicu, denga groznicu, žutu groznicu itd..

Prenose ih uglavnom štakori ili druge životinje, a čovjek ih kao zadnji u lancu dobije slučajno, i to ubodom komarca ili krpelja koji prenosi virus sa štakora na čovjeka ili druge životinje; kontakt s tjelesnim tekućinama oboljelog također je vrlo zarazan.

U opasnosti mogu biti osobe koje putuju zbog misionarskog rada, zoolozi i drugi koji će boraviti u ruralnim područjima i prirodi.

Prevencija se sastoji u izbjegavanju kontakata, upotrebi repelenata, nošenju duge odjeće i spavanju u krevetima s mrežama koje su pošpricane repelentima (permetrin).

Ne postoji specifična terapija za bilo koju od ovih bolesti koje vrlo često imaju smrtni ishod, bolesnici mogu dobivati samo suportivnu terapiju (infuzije, skidanje temperature i sl.).

Žuta groznica

Žuta groznica je virusna bolest koju prenose zaraženi komarci, a može imati simptome od potpuno blagih, nalik gripi, pa do teškog hepatitisa i hemoragijske groznice.

Najčešće se događa u subsaharskoj Africi i tropskoj Južnoj Americi, gdje je endemična. Oko 20% oboljelih umire od te bolesti.

Rizik za putnike ovisi o mjestu na koje putuju, cijepnom statusu, duljini boravka, vrsti putovanja (boravak u prirodi ili ne) i pojavnosti bolesti na području kamo se putuje.

Bolest se češće javlja u Africi nego u Južnoj Americi, i to u Africi najčešće u razdoblju kasne kišne sezone i početka suše, a u Južnoj Americi tijekom kišne sezone.

Preventivne mjere protiv žute groznice uključuju cijepljenje, ali i prevenciju od uboda komaraca na području koje ima visoku pojavnost te bolesti – nošenjem dugih rukava i nogavica, upotrebom repelenata i boravkom u klimatiziranim prostorijama.

Cijepljenje je moguće u certificiranim ambulantama gdje postoje liječnici koji imaju certifikat Svjetske zdravstvene organizacije za cijepljenje protiv žute groznice.

Djeca mlađa od 9 mjeseci ne smiju se cijepiti!

Važno je napomenuti da je cijepljenje protiv žute groznice obvezno za mnoge zemlje Afrike i Južne Amerike, o čemu se informirajte u centru za putničku i tropsku medicinu.

Endemska područja žute groznice u Africi

afrika

Endemska rasprostranjenost žute groznice u južnoj Americi

amerika

Zadnja izmjena: 13.12.2010.