Bliski istok


bliski-istok
 

Cjepiva za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su ona redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Cjepiva koja se preporučuju za putnike na Bliski istok:

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Bjesnoća – ako ćete boraviti u ruralnim krajevima, u riziku ste od bjesnoće, kao i na kampiranju, jahanju, ili nekim drugim aktivnostima u prirodi.
  • Meningokokni meningitis – obvezno cjepivo ako idete u Meku (Saudijska Arabija) na godišnje hodočašće (hadž), preporučeno je da se cijepe svi putnici u Saudijsku Arabiju
  • Trbušni tifus – Tifusna groznica može biti povezana sa zaraženom osobom koja radi s vodom i hranom. Velike epidemije često su povezane s fekalnom onečišćenošću vode i hrane koja se prodaje na ulicama. Opasnost je veća ako se posjećuju nerazvijene zemlje.
  • Ako je potrebno, treba primiti  buster dozu cjepiva protiv tetanusa i difterije, polia te ospica.

Bolesti na Bliskom istoku (rizik varira od zemlje do zemlje)

Malarija

Malarija je uvijek ozbiljna bolest, a može biti i smrtonosna. Čovjek je dobiva ubodom komarca koji je zaražen parazitom malarije. Malariju prenosi nekoliko vrsta komaraca i postoji nekoliko vrsta bolesti. Prevencija te ozbiljne bolesti sastoji se od uzimanja antimalaričnih lijekova, koji se razlikuju od vrste do vrste malarije, i zaštite od uboda komaraca repelentima. Rizik dobivanja malarije u bliskoistočnom području može biti velik, i u ruralnim krajevima i u gradovima. Putnici u Iran, Irak, Oman, Saudijsku Arabiju, Siriju Tursku i Jemen mogu biti u opasnosti i trebaju uzimati preventivne lijekove. Vaš liječnik prepisat će vam antimalarični lijek za prevenciju, a vi se trebate zaštititi repelentima protiv uboda komaraca.

Malarija je, ponavljamo, uvijek ozbiljna bolest te, kad se vratite kući, nastavite uzimati preventivnu terapiju kako vam je propisao liječnik. Ako dobijete simptome slične gripi, a boravili ste na području gdje ima malarije, odmah se javite u Centar za tropsku i putničku medicinu.

Nema opasnosti od malarije u Bahreinu, Cipru, Izraelu, Jordanu, Kuvajtu, Libanonu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Više informacija nađite u preporukama za malariju i žutu groznicu.

komarac

Žuta groznica

Na području Bliskog istoka nema opasnosti od žute groznice. Može biti potrebna potvrda o cijepljenju ako dolazite iz subsaharskog područja Afrike ili iz Južne Amerike.

Ostale bolesti

Kožna lišmenioza raširena je cijelim područjem Bliskog istoka, dok je visceralna lišmenioza rijetka osim u središnjem Iraku, na jugozapadu Saudijske Arabije, na sjeverozapadu Sirije, u Turskoj (u Anatoliji) te na zapadu Jemena.

Groznica zapadnog Nila javlja se u Izraelu, a denga groznica u Saudijskoj Arabiji i Jemenu pa je važna zaštita repelentima od uboda insekata.

Ostale su zarazne bolesti tuberkuloza, limfatička filarioza i onhocerkoza (Jemen), hepatitis B i shistosomoza (Saudijska Arabija, Jemen, Irak i Sirija). Poliovirusna infekcija se javlja povremeno u Jemenu, a hodočasnici u Meku mogu dobiti meningokokni meningitis izazvan serotipovima A i W-135 te gripu.

Zadnja izmjena: 14.12.2010.