Meksiko i Srednja Amerika


meksiko
 
 

Cjepiva za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su ona redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Sljedeća cjepiva preporučuju se za putnike u Meksiko i Srednju Ameriku pa porazgovarajte s liječnikom o tome:

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Bjesnoća – ako ćete boraviti u ruralnim krajevima, u riziku ste od bjesnoće, kao i na kampiranju, jahanju ili nekim drugim aktivnostima u prirodi.
  • Trbušni tifus – Tifusna groznica može biti povezana sa zaraženom osobom koja radi s vodom i hranom.
  • Žuta groznica – cijepljenje je potrebno za putnike u Panamu 
  • Ako je potrebno, treba primiti  buster dozu cjepiva protiv tetanusa i difterije te ospica.

Bolesti u Meksiku i srednjoj Americi (rizik varira od zemlje do zemlje)

Malarija

Malarija je uvijek ozbiljna bolest, a može biti i smrtonosna. Čovjek je dobiva ubodom komarca koji je zaražen parazitom malarije. Malariju prenosi nekoliko vrsta komaraca i postoji nekoliko vrsta bolesti. Prevencija te ozbiljne bolesti sastoji se od uzimanja antimalaričnih lijekova, koji se razlikuju od vrste do vrste malarije, i zaštite od uboda komaraca repelentima. Opasnost od malarije u ovom je području različita, pa putnici u dogovoru s liječnikom moraju uzimati određenu antimalaričnu terapiju, ovisno o području i rezistenciji na nju, te se također zaštititi repelentima od uboda komaraca. Svakako razgovarajte o malariji s liječnikom koji će vam preporučiti i preventivnu terapiju ovisno o području u koje idete. Više informacija nađite u preporukama za malariju i žutu groznicu.

komarac

 

Žuta groznica

Za ulazak u Panamu potrebno se cijepiti protiv žute groznice. Neke zemlje traže potvrdu o cijepljenju ako dolazite iz subsaharske Afrike te Južne Amerike.

Bolesti koje se prenose hranom i vodom

Uvjerite se da je hrana koju jedete sigurna jer su upravo bolesti koje se prenose hranom najčešće bolesti putnika.  Putnički proljev može biti izazvan virusima, bakterijama ili parazitima koji mogu onečistiti vodu i hranu. Takve infekcije dovode do proljeva i povraćanja (E. colli, Salmonella, kolera i razni paraziti), povišene temperature (tifoid i toksplazmoza) ili oštećenja jetara (hepatitis A, koji je opasniji za odrasle nego za djecu). U toj regiji pojavljuje se i parazitski crv, čest u Meksiku, oko Acapulca, koji može zaraziti čovjeka kad jede nekuhanu ribu i piletinu ili pije zaraženu vodu.

Ostale bolesti

Dengu groznicu, filariozu, lišmeniozu, onhocerkozu i američku tripanosomozu (Chagasovu bolest) prenose insekti pa je zaštita od uboda vrlo važna. Svakako se zaštitite repelentima od uboda insekata jer su oni dobra prevencija protiv tih bolesti.

Izbjegavajte konzumiranje hrane i pića s uličnih štandova jer je vrlo moguće da su zagađeni.

trznica

 

Zadnja izmjena: 14.12.2010.