Alergije na hranu češće u djece koja žive u centru grada


Alergije na hranu češće u djece koja žive u centru grada

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno u četiri velika američka grada (Baltimor, Boston, New York i St. Louis), izgleda da su djeca koja žive u centru grada izložena većem riziku od razvoja alergija na hranu.

Istraživanje je pratilo učestalost tri najčešćih alergija na hranu - alergiju na milijeko, jaja i kikiriki. Inače, u SAD-u oko 6 posto djece i gotovo 3 posto odraslih ima barem jednu alergiju na hranu.

U istraživanju je sudjelovalo 516 djece koja žive u centru grada, u dobi do pet godina, a najmanje 10 posto njih je razvilo neku od spomenutih alergija. Obzirom da su se pratile samo tri najčešće alergije na hranu, smatra se da je stvarni broj djece koja su alergična na hranu veći.

Zanimljivo je da su dojena djeca imala veći rizik od alergije na hranu, dok su djeca koja su živjela u domovima s višim razinama endotoksina, molekule koju otpuštaju određene bakterije, imala manji rizik. Veza između razine endotoksina i manjeg rizika od alergije na hranu podržava tzv. higijensku hipotezu, po kojoj izloženost pojedinim mikrobima u djetinjstvu smanjuje rizik od razvoja astme i alergija.

Također treba spomenuti da su djeca s alergijom na hranu imala i veći rizik od atopijskog dermatitisa.

Svakako treba spomenuti da su neka prethodna istraživanja pokazala da djeca koja žive u centru grada imaju veći rizik od astme.

Izvor:
Journal of Allergy and Clinical Immunology