Astma povećava rizik od rupture aneurizme trbušne aorte


Astma povećava rizik od rupture aneurizme trbušne aorte

Osobe starije od 50 godina koje su nedavno imale egzacerbacije astme izložene su 50 posto većem riziku od rupture aneurizme trbušne (abdominalne) aorte nego osobe koje nemaju astmu, ukazuje nova studija.  Zanimljivo je da muškarci te životne dobi kojima je dijagnosticirana astma u zadnjih šest mjeseci imaju čak dvostruko veći rizik od rupture trbušne aorte.

Aneurizme trbušne aorte čine tri četvrtine svih aneurizmi aorte, a pogađaju 0,5 do 3,2 posto stanovništva. Učestalost je tri puta veća u muškaraca, a pušenje je najveći čimbenik rizika za aneurizmu trbušne aorte. U čimbenike rizika se također ubrajaju i povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol, pretilost i emfizem.

Većina aneurizmi trbušne aorte su asimptomatske. Kada simptomi nastupe oni ne moraju biti specifični. Rupturirane aneurizme trbušne aorte zahtjevaju hitnu operaciju. Bez liječenja smrtnost je gotovo 100 posto. Smatra se da bi oboljeli od astme trebali ići redovito na ultrazvučne preglede da se vidi imaju li aneurizmu.

Za navedenu povezanost astme i aneurizme odgovoran je protein IgE, koji se povezuje s upalom. Inače, IgE povećava krutost arterija, što može dovesti do razvoja aneurizme. Nedavna istraživanja su pokazala da se IgE može naći u aneurizmi trbušne aorte.

Izvor:
Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology