Čak i niske razine olova u krvi mogu povećati rizik od gihta


Čak i niske razine olova u krvi mogu povećati rizik od gihta

Istraživanje provedeno u SAD-u na više od 6.100 ispitanika pokazalo je da čak i relativno niske razine olova u krvi mogu biti povezane s povećanim rizikom od gihta.

Inače od ranije je poznato da velika izloženost olovu povećava rizik od gihta. Međutim, rezultati ovog istraživanja ukazuju da razine olova koje su se dosada smatrane prihvatljivim za odrasle osobe, također mogu povećati rizik za razvoj gihta.

Tako se pokazalo da se rizik od gihta povećava već i kod razine olova u krvi od 1,2 mcg/dl te kako se ona povećava tako raste i rizik od gihta.

Znanstvenicima nije jasno zašto niske razine olova u krvi povećavaju rizik od gihta, no pretpostavlja se da čak i male količine olova mogu narušiti sposobnost bubrega da izluči mokraćnu kiselinu, a poznato je da giht nastaje zbog odlaganja kristala soli mokraćne kiseline (urata).

Osim u bojama i kućnoj prašini, olovo se može naći u duhanskom dimu i vodi za piće.

Izvor:
Annals of Internal Medicine