Cijepljenje protiv HPV-a prvi je korak u smanjenju broja žena oboljelih od raka vrata maternice


Cijepljenje protiv HPV-a prvi je korak u smanjenju broja žena oboljelih od raka vrata maternice

Grad Zagreb ove godine obilježava deset godina provođenja programa cijepljenja protiv raka vrata maternice i humanog papilomavirusa (HPV) koji se provodi zahvaljujući Gradskom uredu za zdravstvo, Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport, Povjerenstvu za prevenciju infekcije HPV-om i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Rak vrata maternice je jedini rak za koji postoji cjepivo koje u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Cijepljenje protiv infekcije koja uzrokuje rak danas je besplatno i nalazi se u redovitom godišnjem programu cijepljenja za dječake i djevojčice  osmih razreda osnovne škole. Od 2007. godine, kada je program započeo u Gradu Zagrebu, pa do danas cijepljeno je 4.495 djevojčica i dječaka prema rezultatima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".
 
Infekcija humanim papilomavirusom (HPV) najproširenija je virusna spolno prenosiva infekcija. Petnaest visokorizičnih genotipova HPV (najvažniji su genotipovi HPV-16 i HPV-18) odgovorno je za nastanak više od 99 posto karcinoma vrata maternice, više od 80 posto karcinoma anusa, više od 60 posto karcinoma penisa, rodnice i ženskog vanjskog spolovila te za približno 20 posto karcinoma usne šupljine. U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice obolijeva oko 370 žena, a svake godine od karcinoma vrata maternice umre više od 100 žena, što bi značilo da svaki 4 dan jedna žena u Hrvatskoj umre zbog raka vrata maternice.
 
Cijepljenje je neobavezno, stoga veliki broj roditelja i djece odustaje od cijepljenja zbog straha i brojnih predrasuda. Upravo je zbog toga edukacija o važnosti prevencije iznimno važna, a na tu temu su raspravljali brojni stručnjaci na panelu "Tko se ne bi cijepio protiv raka?".

"Cjepivom protiv HPV-a približavamo se tome da se ova bolest iskorijeni. Najčešće nuspojave cijepljenja su one na mjestu uboda dok su ostale nuspojave vrlo rijetke. Smatram da je cijepljenje protiv HPV-a odgovorno ponašanje pa sam stoga i kao roditelj odlučio cijepiti i svoju djecu te ih zaštiti od kasnijih mogućih obolijevanja", istaknuo je prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, s Klinike za ženske bolesti, KBC-a Zagreb.

Na panelu se govorilo i o važnosti cijepljenja oba spola. "Naime, HPV infekcija je bolest oba spola i zbog toga samo cjepivo ne smije biti usmjereno na spol. Muškarci su također prenositelji spolnih bolesti, a prenositelji i zaraženi mogu biti i žene i muškarci. Ovdje mora biti jednakosti i šansa mora biti pružena svima", naglasio je prof. dr. sc. Mihael Skerlev, s Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb.

Rezultati dosadašnjeg odaziva na cijepljenje nisu zadovoljavajući, stoga se na panelu apeliralo i na važnost edukacije roditelja. "Školski radnici su saveznici u edukaciji djece i roditelja. Škole trebaju raditi na tome da cijepljenje prikažu roditeljima na objektivan način te zajedno sa zdravstvenim radnicima pruže roditeljima odgovore na brojna pitanja. Ovdje nema mjesta strahu, sve je potkrijepljeno činjenicama. Cilj je zaštititi djevojčice i dječake, žene i muškarce od raka", naglasila je prof. dr. sc. Marina Kuzman, s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Izvor:
Šareni artikl