Liječenje raka vrata maternice


Liječenje raka vrata maternice

Procjena proširenosti raka vrata maternice

Ako biopsija pokaže prisutnost raka, može se pomoću nekoliko dijagnostičkih postupaka ustanoviti koliko se rak vrata maternice raširio. To se čini s CT-om, MR-om, citoskopijom ili pregledom crijeva. Takvim pretragama se utvrđuje stupanj raširenosti o čemu ovisi daljnje liječenje raka.

Mogućnosti liječenja

Ako se rak vrata maternice nije raširio na druge organe i još je u ranom stupnju, moguće ga je operativno ukloniti konizacijom vrata maternice da se sačuva maternica.

Ako se rak vrata maternice već raširio liječnik će preporučiti jednu od 3 mogućnosti: 

  • Operativni zahvat odstranjivanja maternice i okolnih organa (jajnika i nekih limfnih čvorova), koji se naziva i histerektomija;
  • Radioterapija – u slučaju invazivnog raka vrata maternice koji je zahvatio i limfne čvorove i okolne organe, taj se postupak izvodi s X-zračenjem zahvaćenog područja;
  • Kemoterapija – liječenje ponovljenog raka vrata maternice s lijekovima za uništavanje stanica raka.

Bitno je da se bilo koji liječnikov prijedlog liječenja razumije, sa svim njegovim koristima i nuspojavama.

Spolno odgovorno ponašanje

Rano stupanje u spolne odnose višestruko može biti štetno po zdravlje. Spolno organi djevojčica još nisu dovoljno sazreli, sluznica je podložnija infekcijama, emocionalna zrelost nije u skladu s tjelesnom te mlade osobe teže prepoznaju i izbjegavaju opasnosti. Rani spolni odnosi kod djevojčica mogu rezultirati dugoročnim posljedicama izazvanim akutnim ili kroničnim infekcijama, HPV-om i drugim spolno prenosivim bolestima, koje dovesti do: neplodnosti, displazije vrata maternice ili do raka vrata maternice. To je posebno važno jer je zadnjih godina primjećeno spuštanje prosječne dobi najučestalijeg nastanka raka vrata maternice na sve mlađe žene.

U susret budućnosti

Iako rak vrata maternice pogađa mnoge žene diljem svijeta, u slučaju rane dijagnoze postotak preživljenja je visok. Upravo zato je program probira važan jer se jedino na taj način rak vrata maternice može rano otkriti. Najbolje rezultate će svakako dati probir u kombinaciji s primarnom prevencijom, cijepljenjem.

Cijepljenje protiv HPV-a 16 i 18 daje veliku nadu u prevenciji raka vrata maternice.

Zadnja izmjena: 23.08.2019.