Home / Centri A-Z / Rak vrata maternice i HPV

Rak vrata maternice i HPV

Rak vrata maternice i HPV

Što je rak vrata maternice?

HPV infekcija je vrlo česta infekcija u žena i muškaraca, prenosi se spolnim odnosom i uzrokuje rak vrata maternice u malom postotku zaraženih žena. Problem je što gotovo 80% spolno aktivnih žena bude bar jednom tijekom života zaraženo, pa tada i mali postotak postaje relativno velika brojka.

Na rak pločastih stanica otpada 80 do 85 posto sveukupnog raka vrata maternice; većina ostatka otpada na adenokarcinome. Sarkomi i neuroendokrini tumori malih stanica su rijetki.

Ovu edukaciju potpomaže Nacionalni odbor za promicanje prevencije raka vrata maternice

Knjižica - Prevencija raka vrata maternice

Povezano s rakom vrata maternice i HPV-om

Određivanje genskog profila tumora pomaže liječnicima da točnije dijagnosticiraju subtipove tumora, predvide njihovo ponašanje te im olakšava izbor ciljane terapije. U biti, ako znamo koji su geni promijenjeni u nekom tipu tumora, možemo dati lijek koji specifično blokira posljedice genskih promjena (npr. promijenjene signalne putove) i tako liječimo terapijom koja ima veću vjerojatnost da će biti učinkovita i uz manju vjerojatnost da će se izazvati ozbiljnije nuspojave. 

Obična ili žuta mrkva (lat. Daucus carota), dvogodišnja je biljka iz porodice Umbelliferae, koja je raspostranjena u prirodi i u kulturama u velikom broju podvrsta i varijateta. Smatra se da je mrkva ljudima poznata već 5.000 godina kao povrće i kao lijek, a najviše se upotrebljava njen vretenasto zadebljao, crvenkasto ili žučkasto obojen korijen, koji sadrži karoten (provitamin A; 5-20 mg/100 g). Cvjetovi mrkve su bijeli, žučkasti ili ružičasti skupljeni u štitac. List je složen, pernast i usječen. Obična mrkva podrijetlom je iz središnje Azije, a od 13. stoljeća se uzgaja u Kini i sjeverozapadnoj Europi.

Osjećaj suhih usta medicinski se naziva kserostomia. Uzroci kserostomije su brojni, a vrlo često je uzrok stvarni manjak sline ili pak promjene u njezinu sastavu od kojih pati i 20-tak posto ljudi u razvijenim zemljama.

Desenzibilizacija na lijek je postupak kojim se postiže specifično privremeno stanje tolerancije prema lijeku na koji je bolesnik preosjetljiv. Desenzibilizacija je indicirana samo u slučajevima kad je primjena tog lijeka apsolutno nužna, jer ne postoji odgovarajuća zamjena.

Tumorski biljezi ili kako se još nazivaju tumorski markeri su različiti proteini, hormoni, enzimi, receptori i drugi stanični produkti koji se pojačano stvaraju u malignim stanicama. Tumorski biljezi su najčešće normalni sastojci stanica koji se u krvi zdravih osoba nalaze u fiziološkim ili vrlo malim koncentracijama. Međutim kako su maligne stanice često vrlo nezrele tako ponekad sintetiziraju tvari kojih u zrelim stanicama zdravog organizma praktički nema. Brzim i progresivnim rastom malignih stanica značajno se povisuje količina tumorskih biljega, kako lokalno u samom tkivu tumora tako i u cirkulaciji. Logično je dakle, da veća masa tumora znači i višu koncentraciju tumorskog biljega u krvi.

Na tržištu RH dostupna su dva cjepiva (Cervarix – GlaxoSmithKline i Gardasil – Merck Sharpe & Dohme), koji su sigurni za ljudsku upotrebu i gotovo jednako učinkoviti u sprječavanju trajne infekcije i nastanak pretkanceroze (CIN – cervikalna intraepitelna neoplazija) stoga i samog raka vrata maternice kojeg uzrokuju dva najučestalija visokorizična tipa HPV-a, 16 i 18.

Tragedija u pozadini svakog slučaja raka vrata maternice jest da je to jedan od oblika raka koji je najjednostavnije spriječiti. Taj tumor sporo napreduje, dostupan je pogledu i ima mogućnost relativno jednostavne dijagnostike. Ipak, razumijevanje njegovih uzroka i rizika, kao i edukacija u svezi s time još su uvijek vrlo ograničeni. Nedostatak informacija i edukacije u kombinaciji s ograničenim dijagnostičkim tehnikama probira znači da rak vrata maternice ostaje drugi po redu najčešći oblik raka u Europi.

Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su da je rak bolest s mnogo stadija i čija je pojavnost jako povezana s čimbenicima okoliša i životnog stila. Rak je zapravo rezultat međusobnog djelovanja čimbenika okoliša i genetskih čimbenika. Ljudska prehrana sadrži mnogo različitih prirodnih mutagena i karcinogena a i mnogo prirodnih protumutagena i protukarcinogena. Mnogi od mutagena i karcinogena djeluju na taj način da stvaraju radikale kisika koji imaju važnu ulogu kao endogeni pokretači degenerativnog procesa, kao što je oštećenje deoksiribonukleinske kiseline (DNK) i mutacije što može biti povezano s rakom.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje