Dobrobiti imunoterapije za osobe koje su preživjele rak debelog crijeva traju dugo nakon prestanka liječenja


Dobrobiti imunoterapije za osobe koje su preživjele rak debelog crijeva traju dugo nakon prestanka liječenja

Čini se da se mnogi pacijenti s uznapredovalim rakom debelog crijeva koji su uspješno liječeni imunoterapijom i zatim prestanu s tim tretmanima suočavaju s malim rizikom od progresije tumora dvije godine kasnije.

To je glavno otkriće studije koja je pratila ishode za 64 osobe liječene od metastatskog raka debelog crijeva. Svi su dobili odobrene lijekove za imunoterapiju kao što su pembrolizumab, nivolumab ili ipilimumab. Inače, ovi lijekovi pomažu aktivirati tjelesni imunološki sustav da cilja i uništi stanice raka.

Valja istaknuti, da je pojava klase lijekova protiv raka poznatih kao inhibitori imunoloških kontrolnih točaka (ICI) dala mnogim pacijentima s rakom debelog crijeva novu nadu protiv bolesti, čak i kada se proširila (metastazirala).

Stopa preživljenja bez progresije nakon prestanka imunoterapije bila je 98% u prvoj godini, 91% u drugooj godine i 84% u tri godine nakon liječenja. Rezultati su bili slični bez obzira na razloge zbog kojih su pacijenti odlučili prekinuti imunoterapiju.

Izvor:
American Academy for Cancer Research