Dojenačke kolike povezane s migrenom


Dojenačke kolike povezane s migrenom

Iako su se dojenačke kolike uvijek smatrale bolešću probavnog sustava, izgleda da bi za njih mogla biti odgovorna migrena, ukazuju rezultati studije u kojoj je sudjelovalo 791 dijete u dobi od 6 do 18 godina.

Dojenačke kolike (grčevi) napadi su plača i razdražljivosti u dojenčeta, obično u isto doba dana ili noći te traju satima bez očitog razloga. Javljaju se u oko 25 posto dojenčadi, između 2. tjedna i 4. mjeseca života. Smatra se da neko dojenče ima kolike ukoliko u prosjeku plače više od tri sata dnevno.

Rezultati studije pokazali su da je 73 posto djece s migrenom imalo kolike kao dojenče, dok je kod djece bez migrene, samo njih 26,5 posto imalo kolike kao dojenče.

Također, treba reći da je nešto više djece koja su imala migrenu bez aure, imalo kolike kao dojenče nego djeca koja su imala migrenu s aurom.

Sveukupno gledajući, vjerojatnost da je neko dijete kao dojenče imalo kolike, bila je u djece s migrenom 6,6 puta veća.

Iako je otkrivena veza između dojenačkih kolika i migrene, to ne znači da jedan poremećaj uzrokuje drugi, ističu stručnjaci.

Pretpostavlja se da bi poremećeni ciklusi spavanja mogli imati ulogu kod oba poremećaja, zbog narušene proizvodnje hormona melotonina.

Izvor:
JAMA