Dublja sedacija propofolom može poboljšati otkrivanje nazubljenih polipa tijekom kolonoskopije


Dublja sedacija propofolom može poboljšati otkrivanje nazubljenih polipa tijekom kolonoskopije

Kod pacijenata koji se podvrgavaju kolonoskopiji radi otkrivanja kolorektalnog karcinoma, dublja sedacija pomoću anestetika propofola može poboljšati otkrivanje nazubljenih polipa; vrsta prekancerozne lezije koju se teže otkriva, izvještava nova studija.

Ova studija pruža prve dokaze da nadzirana anestezijska njega s propofolom može povećati otkrivanje nazubljenih polipa, za koje je vjerojatnije da će se propustiti tijekom kolonoskopije od adenomatoznih polipa. Anestezija na bazi propofola može pridonijeti učinkovitijem procesu probira kolorektalnog karcinoma, osobito kod pacijenata s čimbenicima rizika za nazubljene polipe.

Inače, gotovo svi kolorektalni karcinomi počinju kao male izrasline koje se nazivaju polipi. Prepoznavanje i uklanjanje polipa tijekom kolonoskopije može spriječiti njihov razvoj u rak debelog crijeva. U usporedbi s uobičajenim tipom polipa koji se zove adenom, nazubljene polipe može biti teže vidjeti jer su često ravniji i stapaju se s naborima tkiva debelog crijeva.

Valja spomenuti, da je ukupna stopa otkrivanja polipa bila viša kada je kolonoskopija izvedena s propofolom: 34%, u usporedbi s 24,5% s umjerenom sedacijom. 

Izvor:
Anesthesiology