Edukacija i prevencija najbolje su oružje u borbi protiv raka vrata maternice


Edukacija i prevencija najbolje su oružje u borbi protiv raka vrata maternice

Povodom obilježavanja 11. tjedna prevencije raka vrata maternice, danas su u City Centeru One East i West, u Zagrebu, stručnjaci davali odgovore zainteresiranim građanima na temu raka vrata maternice. Među zainteresiranim bilo je najviše roditelja, ali su interes za rak vrata maternice pokazali i tinejdžeri, upravo ona generacija kojoj edukacija i prevencija mogu spasiti život.

"Važno je istaknuti kako možemo preventivno djelovati u borbi protiv raka vrata maternice, čiji je jedan od glavnih uzročnika humani papilomavirus (HPV). Ovdje ističem edukaciju mladih, ali i njihovih roditelja, kao jedan od primarnih načina prevencije kako bi se spriječile kobne posljedice koje može uzrokovati ovaj virus", poručila je predsjednica Udruge SVE za NJU Alemka Balenović te pozvala građane da se informiraju i educiraju putem provjerenih izvora kao što su g.zarez i HelloCurly.

"Hrvatska uvođenjem programa probira i cijepljenja prati trendove zemalja koje su takvim mjerama smanjile pojavnost i smrtnost, no moramo uložiti daljnje napore kako bismo postigli željene rezultate", istaknula je dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković.

Potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Siniša Varga mnogobrojnim je okupljenim građanima kazao kako je u Hrvatskoj uveden besplatan program cijepljenja protiv HPV-a za sve polaznike prvog razreda srednje škole, no kako je odziv još uvijek malen. "S obzirom na važnost i učinkovitost te vrste cjepiva, takva stopa odaziva nije zadovoljavajuća i nadam se da će se nastaviti raditi na tome i podizati svijest o važnosti odaziva", izjavio je Varga.

"Prije četiri godine pokrenut je nacionalni program sekundarne prevencije raka vrata maternice, kojeg je potrebno usavršavati, no već sada pokazuje rezultate. Sve vas pozivam da i dalje podržavamo ovakve akcije, da poboljšamo nacionalni program kako bi pojavnost raka vrata maternice bila još manja no što je sada", kazao je ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Čorušić.

Javnozdravstvenu akciju "Biser mudrosti" došli su podržati i ambasadori Sanja Doležal, Lana Jurčević i Bruno Šimleša, koji je istaknuo kako HPV nije samo ženski problem, već da jednako pogađa i spolno aktivne muškarce. "Kao roditelji moramo se potruditi zaštititi svoju djecu – od mnogo ih stvari ne možemo zaštititi, no od HPV-a možemo. Bez obzira što se to smatra bolešću žena i djevojaka, muškarci nisu samo prenosioci, već i sami mogu imati opasne simptome. Muškarci se moraju potruditi, najprije da ne obole, a potom i da ne prenose virus dalje", poručio je Šimleša.

Lana Jurčević, koja je kao ambasadorica sudjelovala i u javnozdravstvenoj kampanji "Prekriži rak dojke – prekriži rak vrata maternice" 2008. i 2009. godine, naglasila je kako je glavni cilj ove kampanje informiranje i poticanje žena da brinu o sebi, a događanje je kao pokrovitelj došao podržati i gradonačelnik Grada Zagreba.

Akcija "Biser mudrosti" provedena je s ciljem da se ukaže na rastući javnozdravstveni problem, ali i svrati pozornost javnosti na probleme i brojne predrasude s kojima se susreću žene oboljele od raka vrata maternice. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva nešto više od 300, a od posljedica ove bolesti umire oko 100 žena, što ukazuje na potresnu činjenice da jedna žena gotovo svaki treći dan izgubi bitku s ovom zloćudnom bolešću.

Danas se s velikom sigurnošću zna kako je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana humanim papilomavirusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. HPV-infekcija i rak vrata maternice ne upućuju na neodgovorno spolno ponašanje osobe ili da ista učestalo mijenja partnere, već je riječ o infekciji spolno aktivnih osoba. Gotovo svaki muškarac ili žena koji su spolno aktivni bit će barem jednom u životu zaraženi HPV-om. Infekcija ne bi smjela biti dozvola za međusobno optuživanje u vezi, kao što ni cijepljenje nije dozvola za spolno neodgovorno ponašanje.

Izvor:
Udruga SVE za NJU