Enzim PRSS3 povezan s agresivnim rakom prostate


Enzim PRSS3 povezan s agresivnim rakom prostate

Američki znanstvenici otkrili su da je enzim znan kao PRSS3 posebno povezan s rizikom od agresivnog raka prostate. Jednako tako, uspjeli su razviti kemijski spoj koji može zaustaviti enzim PRSS3 u poticanju metastaziranja raka prostate.

Naime enzim PRSS3 je proteaza te ima sposobnost razgradnje molekula proteina na peptide i aminokiseline. U ovom slučaju aktivnost enzima PRSS3 mijenja okruženje stanica raka prostate, te im omogućava veću malignost i invazivnost.

Iako enzim PRSS3 nije jedini čimbenik koji pospješuje agresivnost raka prostate, mogao bi biti važan za određene vrste raka prostate, koje su potencijalno smrtonosne, ističu znanstvenici.

U eksperimentu na miševima koji su imali rak prostate, pokazalo se da je navedeni enzim bio ključan za metastaziranje raka prostate. Kada se blokirala aktivnost enzima PRSS3, rak prostate se više nije širio u okolna tkiva.

Prema mišljenju znanstvenika oboljeli od raka prostate mogli bi se testirati na prisutnost enzima PRSS3, te bi tako liječnici znali koji su bolesnici izloženi većem riziku od metastaza.

Izvor:
Molecular Cancer Research