Flavonoidi mogu smanjiti rizik od razvoja erekcijske disfunkcije


Flavonoidi mogu smanjiti rizik od razvoja erekcijske disfunkcije

Rezultati nove studije ukazuju da flavonoidi, kemijski spojevi koji se mogu naći u bobičastom voću, agrumima i crnom vinu, mogu pomoći muškarcima u održavanju zdrave erekcije. Naime, pokazalo se da je konzumiranje namirnica bogatih flavonoidima povezano s manjim rizikom od razvoja erekcijske disfunkcije.

Konzumiranje namirnica koje sadrže flavonoide pokazalo se jednako dobrim za održavanje erekcijske funkcije kao i brzo hodanje u trajanju dva do pet sati tjedno.

Nekoliko porcija namirnica koje sadrže flavonoide tjedno, može smanjiti rizik od erekcijske disfunkcije za 10 do 14 posto. Kombinacija tjelovježbe s konzumacijom navedenih namirnicama može smanjiti rizik od erekcijske disfunkcije za 21 posto.

Inače, flavonoidi su odgovorni za jarke boje voća i povrća. Ova studija je pokazala da su za povoljan učinak na erekciju odgovorni sljedeći flavonoidi: antocijanini, flavanoni i flavoni.  Antocijanini se mogu naći u borovnicama, višnjama, kupinama, rotkvicama i crnom vinu. Dok se  flavanoni i flavoni obično nalaze u agrumima (citrusnom voću).

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition