Fokusiranje na rijetka stanja moglo bi smanjiti opterećenje bubrežnim bolestima


Fokusiranje na rijetka stanja moglo bi smanjiti opterećenje bubrežnim bolestima

Fokusiranje na rijetka stanja moglo bi značajno smanjiti teret bubrežnih bolesti i za pacijente i za zdravstveni sustav, ukazuje nova britanska studija. Studija, objavljena povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega, temelji se na najvećem skupu podataka o rijetkim bubrežnim bolestima.

Utvrđeno je da pacijenti s rijetkim bubrežnim bolestima imaju 28 puta veću vjerojatnost da će doživjeti zatajenje bubrega nego oni s kroničnom bubrežnom bolešću (CKD), ali imaju manje od upola manje šanse da umru prije nego što je potrebno liječenje zatajenja bubrega.

Rezultati sugeriraju da bi dodatni fokus na liječenje rijetkih bubrežnih bolesti, od kojih mnoge imaju nove terapije u razvoju ili su već dostupne, mogao nesrazmjerno ublažiti ukupnu potražnju za skupom dijalizom i tretmanima transplantacije bubrega.

Kronična bubrežna bolest (CKD) kreće se od blagog gubitka funkcije bubrega do zatajenja bubrega, pri čemu oko 6% opće populacije ima blagu do umjerenu KBB - najčešće uzrokovanu loše kontroliranim krvnim tlakom ili dijabetesom.

Rijetke bubrežne bolesti su skupina stanja od kojih svaka pogađa manje od jedne na 2000 osoba. Iako bi svaka bolest sama za sebe mogla biti rijetka, zajednički je njihov utjecaj značajan. Rijetke bubrežne bolesti čine 5-10% ljudi s KBB-om, ali čine više od četvrtine onih koji su na dijalizi ili s transplantiranim bubregom u svijetu.

Izvor:
The Lancet