Gotovo polovica Amerikanaca ne kontrolira svoj povišeni krvni tlak


Gotovo polovica Amerikanaca ne kontrolira svoj povišeni krvni tlak

Prema podacima američkog Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), gotovo polovica Amerikanaca ne kontrolira svoj povišeni krvni tlak na odgovarajući način, što ih izlaže većem riziku od srčanog i moždanog udara.

Naime, pokazalo se da čak 47 posto ljudi s povišenim krvnim tlakom (hipertenzijom) ne uspijeva dovesti svoj krvni tlak u granice normale, bilo promjenom načina života ili primjenom lijekova.

Iako je navedeni broj zabrinjavajući, ipak treba istaknuti da je to veliki napredak u odnosu na 1999. godinu kada čak 68 posto Amerikanaca nije imalo svoj krvni tlak pod kontrolom. Stručnjaci se nadaju da bi se do 2020. godine taj broj mogao smanjiti na 40 posto.

Krvni tlak se smatra povišenim ukoliko sistolički krvni tlak iznosi 140 mm Hg ili više, a dijastolički krvni tlak 90 mm Hg ili više. Inače, dvije od tri osobe starije od 60 godina imaju povišeni krvni tlak, dok kod osoba u dobi od 40 do 59 godina, svaka treća osoba ima hipertenziju. Također, treba spomenuti da se hipertenzija smatra "tihim ubojicom" obzirom da oboljeli nemaju nikakve neposredne simptome.

Izvor:
U.S. Centers for Disease Control and Prevention