HZJZ: Potvrđen virus gripe kod četiri osobe u Hrvatskoj


HZJZ: Potvrđen virus gripe kod četiri osobe u Hrvatskoj

Nacionalni referentni laboratorij Svjetske zdravstvene organizacije za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) potvrdio je jučer virus gripe u uzorcima četvero bolesnika, priopćio je HZJZ.

Virus gripe potvrđen je u uzorcima triju bolesnika iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević (dvoje hospitaliziranih i jedna osoba koja je bila ambulantno pregledana) i jednog bolesnika iz KBC-a Merkur, izvijestila je Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Svi bolesnici razvili su simptome gripe od nedjelje do utorka (od 27. do 29. studenoga 2016.), a kod sve četiri osobe potvrđen je virus gripe A, podtip H1N1.

Temeljem zbirnih tjednih izvješća o gripi HZJZ bilježi pojedinačne, sporadične slučajeve klinički utvrđene gripe i nema dojava o grupiranju gripe u stanovništvu. U državama Europske unije (EU) također se bilježe samo pojedinačni, sporadični slučajevi.

U pretprošlom tjednu (46. tjednu u godini) na razini EU-a 10 posto uzoraka upućenih na pretragu za virus gripe bilo je pozitivno, tj. kod svakog desetog uzorka je detektiran virus gripe.

Tijekom proteklih sezona od 2010. do 2015. godine taj se postotak pozitivnih nalaza dosezao kasnije – između  49. i 51. tjedna u godini. Taj podatak ukazuje na mogući raniji početak sezone gripe u zemljama EU-a.

Većina potvrđenih virusa gripe u Europi su tip A, podtip H3N2. Taj je podtip virusa gripe A dominirao u Europi u sezoni 2014/2015, dok je u sezoni 2015/2016 dominirao podtip H1N1, navodi Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Izvor:
HZJZ, Hina