Home / Centri A-Z / Gripa

Gripa

Što je gripa?

Gripa je virusna bolest uzrokovana nekim od dva tipa virusa gripe A ili B. Zahvaća cijelo tijelo. Simptomi upale sluznica kombinirani su sa simptomima cijelog tijela. Tijek bolesti je srednje težak do vrlo težak, ovisno o stanju organizma. Gripa može biti smrtonosna i potrebno je liječenje.

Postoje tri tipa virusa gripe: A, B i C. Virus tipa A, sa svojih nekoliko podtipova, odgovoran je za velike epidemije i pandemije. Virus tipa B izaziva nešto blažu bolest, dok za virus tipa C nema dokaza da je od većeg značaja za oboljevanje ljudi.

Povezano s gripom

Postoje četiri tipa virusa gripe: A, B, C i D. Pojedini tipovi razlikuju se prema sposobnostima širenja i težini simptoma koje izazivaju. Od virusa tipa A mogu se razboljeti ljudi, ali i životinje (psi, mačke, ptice, svinje, konji, kitovi), dok je virus tipa B "rezerviran" samo za ljude. Virus tipa C inficira i ljude i životinje, ali nema veliku važnost jer izaziva blage oblike bolesti, dok virus tipa D inficira stoku. Virus tipa A dijeli se još i na podtipove, ovisno o svojim površinskim proteinima.

Od davnina se češnjak (bijeli luk, lat. Allium sativum) koristi kao začin i dodatak jelima, no osim u kulinarstvu, češnjak se već tisućama godina također koristi i u medicini za prevenciju i liječenje raznih bolesti, te se ubraja među najstarije i najčešće rabljene prirodne lijekove. Inače, češnjak potječe iz središnje Azije, a bio je već poznat starim Indijcima, Egipćanima, Grcima i Rimljanima.

Izgleda da je u Hrvatskoj stanje redovno. U svijetu cirkuliraju 2 gripe, uobičajena sezonska i nova pandemijska. U Hrvatskoj se pandemijska gripa već pojavila, a sezonska se iščekuje. Međutim, oba problema još uvijek se doživljavaju kao problem nekog drugog.

Početak je zime i temperature zraka svakim su danom sve niže. U ovom zimskom razdoblju dva najčešća zdravstvena problema su prehlada i gripa. Pa kako se boriti protiv ovih neugodnih virusnih bolesti i što primjeniti, ako obolimo? Što imati kod kuće?

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje