Prevencija gripe


Prevencija gripe

Najjednostavnija i najsigurnija prevencija gripe jest cijepljenje. Svake godine u veljači Svjetska zdravstvena organizacija na temelju analize kretanja gripe donosi preporuku o sastavu cjepiva za predstojeću sezonu. Cjepivo se mora proizvesti i podijeliti prije sezone gripe, a u nas to znači najkasnije tijekom mjeseca listopada.

Cjepivo se sastoji uvijek od tri dijela, to su zapravo tri cjepiva u jednoj šprici: cjepivo protiv tipa virusa A podtip H3N2, virusa A podtip H1N1, te virusa tipa B.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo posljednjih godina nabavlja preko 500.000 doza inaktiviranog cjepiva protiv gripe (za više od 10% stanovništva) što je dobar cjepni obuhvat. U Europi se kreće oko 20%, ali mi smo u rangu sa susjedima.

Cijepljenje ne plaćaju: stariji od 65 godina zato jer ta dob predstavlja povišen rizik za gripu i komplikacije; kronični bolesnici jer su oštećena zdravlja; zdravstveni djelatnici jer su pod povećanim profesionalnim rizikom.

Ne smiju se cijepiti oni koji su trenutno bolesni ili su u fazi pogoršanja kronične bolesti zato jer bi mogli imati izrazitije neželjene reakcije nakon cijepljenja. Prehlada nije prepreka za cijepljenje.

Imunitet nakon cijepljenja nastupa za otprilike 2-3 tjedna i može se smatrati da je osoba zaštićena protiv gripe s oko 70% efikasnosti. Uz takvu zaštitu i imunitet od ranije cjepljena osoba najvjerojatnije neće oboljeti. U nas se ne cijepi živim cjepivom.

Značajno je da osoba koja uzima lijek protiv gripe, oseltamivir, ne izbacuje viruse gripe u svoju okolinu i neće zaraziti ostale, što nije slučaj pri zaštiti cijepljenjem inaktiviranim cjepivom kakvo se daje u nas. Radi toga se oseltamivir može rabiti i kao prevencija gripe u fazi kada cjepivo još nije proizvelo imunitet. Naime odmah nakon cijepljenja osoba još nema zaštite i može oboljeti, pa ako u periodu od dva tjedna uzima po jednu kapsulu oseltamivira dnevno bit će zaštićena dok ne razvije imunitet nakon cijepljenja. To može biti situacija ako netko putuje u kraj gdje ima gripe, a ne može čekati razvoj imuniteta.

Osim ovoga, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje cijepljenje protiv gripe i uzimanje oseltamivira za putnike koji putuju na Daleki istok gdje ima virusa takozvane ptičije gripe. Cjepivo ne predstavlja zaštitu protiv ptičije gripe jer se radi o potpuno drugačijem podtipu virusa A, ali može štititi od "obične" gripe. U tom slučaju zaštitu pruža oseltamivir.

Zadnja izmjena: 23.05.2024.