Jubilarna 50-milijardita tableta Aspirina za 111. rođendan


Jubilarna 50-milijardita tableta Aspirina za 111. rođendan

Aspirin se po prvi puta pojavio u ožujku 1899. godine u Berlinu i od prvog je dana nizao uspjeh za uspjehom. Zahvaljujući pomnoj logistici, taj je analgetik ubrzo postao svjetski standard protiv glavobolje, bolnih udova, vrućice i raznih upala.

Prodajom koja je prošle godine dosegla 715 milijuna eura, Bayerov adut Aspirin jedan je od najprodavanijih analgetika na svijetu te se može naći u gotovo svim kućnim ljekarnama u više od 80 zemalja.

Osim rođendanskog, nedavno je Aspirin imao još jedan razlog za slavlje, u proizvodnom pogonu tvrtke Bayer Bitterfeld GmbH proizvedena je jubilarna 50-milijardita tableta Aspirin. Godišnja proizvodnja tableta u Bitterfeldu sustavno se povećava od početka proizvodnje 1995. godine. Samo prošle godine za kupce je proizvedeno oko 8,6 milijardi tableta u preko 50 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

"Ne bih želio umanjiti važnost koju imaju druge marke, ali svakako mogu reći da Aspirin® ima posebnu ulogu u Bayeru", rekao je dr. Christian Schleicher, glavni direktor tvrtke Bayer Bitterfeld GmbH.

Kako nastaje Aspirin?

Tvornica u Bitterfeldu jedina je tvornica u Europi koja proizvodi Aspirin. Aspirinom iz Bitterfelda Bayer AG opskrbljuje 50 država u Europi, među kojima je i Hrvatska, i dijelove Azije. Proizvodnja tableta protječe u sterilnom okruženju i radnici nisu u izravnom dodiru sa sirovinama. Svi radni procesi računalno su vođeni i kontrolirani. Zadaća je radnika ponajprije upravljanje računalima i briga za nesmetan tijek procesa u proizvodnim halama. Svi zaposlenici strogo se drže načela dobre proizvodne prakse.

Sve sirovine koje trebaju za proizvodnju Aspirina potječu od provjerenih dobavljača iz Španjolske, Škotske, SAD-a, Njemačke, Belgije i Francuske. Smjesu praha iz sastojaka stiskaju u tablete. Nadzor nad kvalitetom obavljaju tako da iz serije uzmu nekoliko kutijica i provjere ih. Transportni sustav u tvornici potpuno je automatiziran. Roboti su vođeni računalno, a upute za rad dobivaju putem infracrvenog svjetla. Automobili-roboti imaju i svoja imena: Hans, Albert, Paul, Christiane, Bernward…

Danas, poslije 111 godina, acetilsalicilna kiselina (ASK), koja je djelatni sastojak Aspirina, najkorišteniji je analgetik u svijetu. Vrlo je malo supstancija koje se mogu nositi s tradicijom i širokim terapeutskim spektrom ovog svjetski poznatog Bayerovog proizvoda. Usprkos svojim velikim godinama, taj dobri stari medikament jedan je od najmlađih i najinovativnijih lijekova koji uopće postoje. S obzirom na središnje mjesto koje je zauzela u novijim farmaceutskim istraživanjima, ASK je predmet brojnih studija i proučavanja znanstvenika diljem svijeta. Svake se godine objavi oko 3500 znanstvenih radova o novim načinima djelovanja i indikacijama acetilsalicilne kiseline, koji često otkrivaju zapanjujuće nove spoznaje o primjenama te bijele supstancije.

Liječnici danas Aspirin smatraju proizvodom koji nije učinkovit samo protiv glavobolje i migrene, nego se uvelike koristi i u prevenciji srčanog i moždanog udara. Aspirin je priznat kao globalni zlatni standard u sekundarnoj prevenciji. Novija klinička ispitivanja pokazala su da se upotrebom manjih doza acetilsalicilne kiseline može spriječiti i prvi srčani udar. Taj se djelatni sastojak stoga preporučuje kao primarna prevencija u 38 zemalja.

Aspirin je svoj pobjedonosni pohod svijetom započeo prije 113 godina, 10. listopada 1887., kada je mladi znanstvenik dr. Felix Hoffmann u jednom od Bayerovih laboratorija u njemačkom Wuppertalu po prvi puta uspio sintetizirati kemijski čist i stabilan oblik acetilsalicilne kiseline. U Hrvatskoj se Aspirin po prvi puta pojavio još u 19. stoljeću.

Star 111 godina, a ipak tako mlad - Aspirin® je i dalje fenomen koji ne prestaje zadivljavati. Stručnjaci su suglasni da će taj čudotvorni lijek i dalje iznenađivati i oduševljavati znanstvenike koji se bave suvremenim farmaceutskim istraživanjima diljem svijeta. Kako bi to rekao nobelovac Vane: "Nijedan drugi lijek na svijetu nema tako zadivljujuću prošlost koja obara rekorde - to je priča koja još nema završetak."

Izvor:
Bayer d.o.o.