Home / Centri A-Z / Bolna menstruacija

Bolna menstruacija

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Bolna menstruacija

Što je bolna menstruacija?

Menstruacijski grčevi, također poznati i kao dismenoreja ili bolna menstruacija (mjesečnica), predstavljaju bolne senzacije u donjem dijelu trbuha koje se mogu pojaviti prije i tijekom menstruacije. Bol može varirati od tupe do oštre i jake boli, a obično je najjača 24 sata nakon početka menstruacije. Nakon 2 do 3 dana bol nestaje.

Bolne menstruacije dijele se na primarnu i sekundarnu dismenoreju.

Smatra se kako je bol kod primarne dismenoreje posljedica grčeva maternice, do kojih dolazi kad je krvna opskrba maternične sluznice (endometrija) smanjena, dok je kod sekundarne dismenoreje bol posljedica prepoznatljivih medicinskih poremećaja, kao što su endometrioza, miomi, adenomioza ili upalna bolest zdjelice.

Povezano s bolnom menstruacijom

Danas je poznato nekoliko čimbenika rizika za pojavu bolne menstruacije, poput rane menarhe (prva menstruacija), mlade dobi (manje od 20 godina), obilnog krvarenja tijekom mjesečnice, nerotkinja te pušenja. Zanimljivo je da djevojke u dobi od 14 do 20 godina, koje pokušavaju smršavjeti bez obzira ima li za to potrebe ili ne, pate od povećane menstrualne boli.

Miomi su dobroćudna povećanja maternice, koja su građena od glatkih mišićnih stanica i vezivnog tkiva. Spadaju u najčešće tvorbe u maloj zdjelici, te su uzrok 1/3 trećine operativnih zahvata kojima se odstranjuje maternica (hysterectomia).

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje