Kako smanjiti rizik od raka debelog crijeva


Kako smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva je drugi najčešći uzrok smrti od raka, no postoje načini kako se može smanjiti rizik od njegova nastanka. Stručnjaci s University of California, Los Angeles, smatraju da se rak debelog crijeva uvelike može spriječiti ranim probirom i otkrivanjem.

Ako imate normalnu razinu rizika od raka debelog crijeva trebali bi započeti s probirom za rak debelog crijeva u dobi od 50 godina. Ako ste pak izloženi većem riziku, te imate pozitivnu obiteljsku povijest raka debelog crijeva, neki drugi karcinom ili upalu bolest crijeva, tada bi sa svojim liječnikom trebali razgovarati o probiru prije 50. godine.

Također, izuzetno je bitna zdrava prehrana, pa bi tako svaki dan trebali konzumirati 25 do 30 grama namirnica bogatih vlaknima kao što su voće, povrće, orašasti plodovi, grah ili cijelovite žitarice. Jednako tako, važno je da konzumirate namirnice koje imaju nisku razinu masti, jer je razvoj raka debelog crijeva povezan s konzumiranjem namirnica koje su bogate zasićenim masnim kiselinama.

Svakako ne treba zaboraviti i namirnice bogate folnom kiselinom poput zelenog lisnatog povrća.

Ukoliko pak konzumirate alkohol, trebali bi ga konzumirati u umjerenim količinama, te ako pušite trebali bi prestat s pušenjem. Naime, kombinacija konzumiranja alkohola i pušenja je povezana s razvojem raka debelog crijeva i drugim karcinomima probavnog sustava.

Naravno, ne treba smetnuti s uma i tjelovježbu, pa se tako preporuča najmanje 20 minuta tjelovježbe, tri ili četiri dana u tjednu. Čak i umjerene aktivnosti poput hodanja ili rada u vrtu, mogu smanjiti vaš rizik od raka debelog crijeva. Zdrava tjelesna težina je važna obzirom da pretilost može povećati rizik od raka debelog crijeva.

I za kraj, javite se svojem liječniku ukoliko uočite promjene u radu vaših crijeva, krv u stolici, bol u trbuhu ili sužavanje veličine stolice koje traje više od nekoliko dana.

Izvor:
UCLA PR