Kapecitabin može produljiti vrijeme preživljavanja u oboljelih od raka žučnih vodova


Kapecitabin može produljiti vrijeme preživljavanja u oboljelih od raka žučnih vodova

Izgleda da kemoterapeutik kapecitabin može produljiti vrijeme preživljavanja u oboljelih od raka žučnih vodova (kolangiokarcinom), ukazuje nova studija. Naime, pacijenti s rakom žučnih vodova koji su nakon kirurškog zahvata dobivali i kapecitabin, u prosjeku su živjeli 17 mjeseci dulje nego pacijenti u kojih je izvršen samo kirurški zahvat (53 vs 36 mjeseci).

Na temelju rezultata ove studije, smatra se da bi kapecitabin trebalo rutinski davati pacijentima s rakom žučnih vodova.

Inače, rak žučnih vodova se javlja u području koje spaja jetru, žučni mjehur i tanko crijevo. Vrlo je rijedak i agresivan. U SAD-u od njega svake godine oboli oko 8.000 ljudi.

Čimbenici rizika za kolangiokarcinom su starija životna dob, primarni sklerozirajući kolangitis, jetrene infestacije i ciste koledokusa. Obično se dijagnosticira u dobi od 50 do 70 godina, no u pacijenata s primarnim sklerozirajućim kolangitisom i cistama koledokusa javlja se značajno ranije.

Za razliku od karcinoma žučnog mjehura, kolangiokarcinom se češće javlja u muškaraca. Kolangiokarcinom čini oko 3 posto svih gastrointestinalnih karcinoma.

Izvor:
ASCO 2017