Liječenje raka žučnog mjehura


Liječenje raka žučnog mjehura

Liječenje ovisi o stadiju raka, vašem ukupnom zdravstvenom stanju i vašim željama. Početni cilj liječenja je uklanjanje raka žučnog mjehura. No kad to nije moguće, primjenjuju se druge terapije da se pokuša spriječiti širenje bolesti i da vam se olakša život.

Kirurški zahvati koji se primjenjuju za rak žučnog mjehura u ranom stadiju

Ukoliko imate rak žučnog mjehura u ranom stadiju, jedno od rješenja je kirurški zahvat. Tu spadaju:

  • Odstranjivanje žučnog mjehura - Rak žučnog mjehura u ranom stadiju, koji je ograničen na žučni mjehur obično se rješava operativnim odstranjivanjem žučnog mjehura (kolecistektomija).
  • Odstranjivanje žučnog mjehura i dijela jetre - Rak žučnog mjehura koji se proširio izvan žučnog mjehura u jetru ponekad se rješava kirurškim zahvatom tako da se odstranjuje žučni mjehur i dio jetre kao i žučni vodovi koji okružuju žučni mjehur.

Nije poznato da li dodatni tretmani nakon uspješne operacije mogu povećati šanse da se rak žučnog mjehura neće vratiti. Neka ispitivanja to pokazuju pa u nekim slučajevima liječnik može nakon operacije preporučiti kemoterapiju, zračenje ili kombinaciju istih. Međutim, oko toga postoje kontraverze jer su ti dodatni tretmani provjeravani u premalo ispitivanja.

Liječenje raka žučnog mjehura u kasnom stadiju

Rak žučnog mjehura koji se proširio izvan žučnog mjehura ne može se liječiti kirurškim zahvatom. Umjesto toga, liječnici primjenjuju terapije koje ublažavaju znakove i simptome raka te vam olakšavaju život. Tu spadaju:

  • kemoterapija
  • terapija zračenjem
  • postupci za oslobađanje žučnih vodova
     

Zadnja izmjena: 23.01.2011.