Home / Centri A-Z / Rak žučnog mjehura

Rak žučnog mjehura

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Rak žučnog mjehura

Što je rak žučnog mjehura?

Rak žučnog mjehura je rijedak tumor. Pojavljuje se najčešće u dobi nakon 65. godine života, češće u žena (4:1) i većinom u bolesnika s prisutnim kamencima u žučnom mjehuru. 

Ukoliko se rak žučnog mjehura otkrije u najranijem stadiju, šanse za izlječenje su dobre, no većina tih tumora otkrije se u vrlo kasnom stadiju te su prognoze često loše.

Rak žučnog mjehura je teško dijagnosticirati jer obično nema znakova i simptoma. Također, budući da se radi o organu koji je prilično sakriven, rak žučnog mjehura često raste bez da bude otkriven.

Histološki, najčešće je riječ o adenokarcinomu koji se brzo širi izravnom invazijom jetre transperitonealnim, limfatičnim i venskim presadnicama.

Povezano s rakom žučnog mjehura

Određivanje genskog profila tumora pomaže liječnicima da točnije dijagnosticiraju subtipove tumora, predvide njihovo ponašanje te im olakšava izbor ciljane terapije. U biti, ako znamo koji su geni promijenjeni u nekom tipu tumora, možemo dati lijek koji specifično blokira posljedice genskih promjena (npr. promijenjene signalne putove) i tako liječimo terapijom koja ima veću vjerojatnost da će biti učinkovita i uz manju vjerojatnost da će se izazvati ozbiljnije nuspojave. 

Osjećaj suhih usta medicinski se naziva kserostomia. Uzroci kserostomije su brojni, a vrlo često je uzrok stvarni manjak sline ili pak promjene u njezinu sastavu od kojih pati i 20-tak posto ljudi u razvijenim zemljama.

Desenzibilizacija na lijek je postupak kojim se postiže specifično privremeno stanje tolerancije prema lijeku na koji je bolesnik preosjetljiv. Desenzibilizacija je indicirana samo u slučajevima kad je primjena tog lijeka apsolutno nužna, jer ne postoji odgovarajuća zamjena.

Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su da je rak bolest s mnogo stadija i čija je pojavnost jako povezana s čimbenicima okoliša i životnog stila. Rak je zapravo rezultat međusobnog djelovanja čimbenika okoliša i genetskih čimbenika. Ljudska prehrana sadrži mnogo različitih prirodnih mutagena i karcinogena a i mnogo prirodnih protumutagena i protukarcinogena. Mnogi od mutagena i karcinogena djeluju na taj način da stvaraju radikale kisika koji imaju važnu ulogu kao endogeni pokretači degenerativnog procesa, kao što je oštećenje deoksiribonukleinske kiseline (DNK) i mutacije što može biti povezano s rakom.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje