Stadiji raka žučnog mjehura


Stadiji raka žučnog mjehura

Određivanje stadija raka žučnog mjehura

Kad liječnik dijagnosticira rak žučnog mjehura, mora utvrditi u kojem je stadiju bolest. Na taj način se utvrđuju i prognoza i mogućnosti liječenja. Pretrage i postupci kojima se utvrđuje stadij raka žučnog mjehura su sljedeće:

  • Kirurški zahvat - Liječnik može preporučiti kirurški zahvat kako bi vidio je li se rak proširio. Taj zahvat zove se laparoskopija. Kirurg napravi mali rez na trbuh i umetne sićušnu kameru. Kamera omogućuje kirurgu da pregleda organe oko žučnog mjehura i vidi je li se rak proširio.
  • Pregled žučnih vodova - U pretrage spadaju endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija, kolangiopankreatografija pomoću magnetske rezonancije i perkutana transhepatička kolangiografija.

Stadiji raka žučnog mjehura

Stadiji raka žučnog mjehura su:

I. stadij -  U tom stadiju rak je ograničen na unutarnje slojeve žučnog mjehura.

II. stadij - U tom stadiju rak se proširio na vanjski sloj žučnog mjehura i može prijeći na susjedne organe kao što su jetra, želudac, crijeva ili gušterača. Rak u tom stadiju može uključivati i manje opsežne tumore koji su se proširili na neke limfne čvorove.

III. stadij - U ovom stadiju rak je toliko narastao da je zahvatio više susjednih organa ili portalnu venu ili hepatičnu arteriju.

IV. stadij - Najkasniji stadij raka žučnog mjehura uključuje tumore svih veličina koji su se proširili u udaljene dijelove tijela.

Zadnja izmjena: 23.08.2019.