Kompulzije u oboljelih od Parkinsonove bolesti povezane s terapijom


Kompulzije u oboljelih od Parkinsonove bolesti povezane s terapijom

Rezultati nove studije ukazuju da su kompulzije koje se javljaju u oboljelih od Parkinsonove bolesti, koji se liječe agonistima dopamina, vjerojatno rezultat složene interakcije između lijekova i Parkinsonove bolesti.

Inače, Parkinsonova bolest sama po sebi ne povećava rizik za kompulzivne ovisnosti poput kompulzivnog kockanja, kupovanja i seksualnog ponašanja.

Kompulzivno ponašanje se javlja u oko 14 posto bolesnika s Parkinsonovom bolesti koji se liječe lijekovima iz skupine agonista dopamina poput bromokriptina.

Agonisti dopamina rabe se u liječenju Parkinsonove bolesti za poboljšanje motoričke funkcije i za smanjenje potrebe za levodopom.

U težim slučajevima, nove ovisnosti mogu imati pogubne posljedice po život oboljelih od Parkinsonove bolesti. Naime bolesnici mogu doživjeti financijski slom ili mogu imati problema u vezi.

Stoga bi svi bolesnici koji započinju liječenje agonistima dopamina trebali biti upozoreni o mogućim neželjenim učinicima primjene navedenih lijekova, ističu stručnjaci.

Izvor:
Neurology