Konzumacija namirnica bogatih šećerom povećava rizik od parodontne bolesti


Konzumacija namirnica bogatih šećerom povećava rizik od parodontne bolesti

Većina nas svjesna je da slatkiši i druga slatka hrana i pića povećavaju rizik od zubnog karijesa. No, nova studija ukazuje da namirnice bogate šećerom također mogu doprinijeti i nastanku parodontne bolesti.

Inače, šećer se tradicionalno ne povezuje s razvojem parodontne bolesti. Točno je da su još u 1970-ima dva američka znanstvenika sugerirala da prehrana s visokim udjelom ugljikohidrata može biti čimbenik rizika za bolesti zuba i za upalne bolesti poput dijabetesa, pretilosti i srčane bolesti, no ta je spoznaja opet u velikoj mjeri zaboravljena.

Prema mišljenju stručnjaka parodontna bolest uzrokovana šećerom pripada skupini upalnih bolesti kao što su dijabetes, pretilost i srčana bolest. Stoga bi više pažnje trebalo posvetiti zdravim prehrambenim navikama kako bi se kasnije izbjegli skupi tretmani u zdravstvenom sustavu.

Hipoteza se temelji na biokemijskim procesima koji se odvijaju u bakterijskim naslagama na zubima kada bakterijama dodate veliku količinu hranjivih sastojaka, posebno šećera.

Izvor:
Journal of Oral Microbiology