Konzumacija povrća i voća može smanjiti smrtnost od svih uzroka u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti


Konzumacija povrća i voća može smanjiti smrtnost od svih uzroka u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti

Prema rezultatima nove studije, svakodnevna konzumacija povrća i voća može smanjiti, a ne povećati smrtnost od svih uzroka u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti, uključujući i one na hemodijalizi.

Inače, veći unos voća i povrća povezan je s manjim rizikom od smrti u općoj populaciji. Nasuprot tome, pacijenti s uznapredovalim kroničnom bubrežnom bolesti, osobito oni na hemodijalizi, općenito se ne potiču da konzumiraju velike količine povrća i voća obzirom na potencijalni rizik od hiperkalemije. No, neke nedavne studije sugeriraju da bi veći unos povrća i voća mogao biti povezan s nižom smrtnošću među odraslim osobama s kroničnom bubrežnom bolesti, uključujući i pacijente na hemodijalzi.

Ovo istraživanje je pokazalo da je niža učestalost unosa povrća i voća značajno povezana s većim rizikom od smrti bez obzira na status kronične bubrežne bolesti.

Izvor:
Journal od Renal Nutrition