Šteti li ljuta hrana zdravlju crijeva?


Šteti li ljuta hrana zdravlju crijeva?

Nova studija objašnjava kako kapsaicin, kemikalija u čili papričicama, preoblikuje crijevne bakterije i utječe na zdravlje, na bolje ili gore, ovisno o dozi, prehrani i jedinstvenoj biologiji pojedinca.

Kapsaicin je alkaloid u čili papričicama, koji se široko konzumira kao tradicionalni lijek i kulinarski sastojak. Razne studije su izvijestile da kapsaicin može modulirati upalne, metaboličke, onkogene i neurološke putove, što ga čini obećavajućom prehrambenom fitokemikalijom s farmakološkim potencijalom.

Ovo istraživanje pokazalo je da kapsaicin modulira strukturu crijevne mikrobiote, često favorizirajući korisne taksone i smanjujući proupalne taksone. Međutim, ti učinci uvelike variraju ovisno o dozi, spolu, enterotipu domaćina i početnom sastavu mikrobiote.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnili temeljni mehanizmi koji bi mogli pomoći u unapređenju kapsaicina kao prehrambenog i terapijskog sredstva.

Izvor:
Metabolites