Spojevi kave mogli bi pomoći u borbi protiv dijabetesa tipa 2


Spojevi kave mogli bi pomoći u borbi protiv dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 je kronični metabolički poremećaj karakteriziran inzulinskom rezistencijom i poremećenim metabolizmom glukoze, a pogađa znatan dio globalne populacije. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, brojne studije istraživale su čimbenike načina života, uključujući prehranu i tjelesnu aktivnost, kao preventivne mjere ili dodatne tretmane za dijabetes tipa 2. Među prehrambenim čimbenicima, konzumacija kave privukla je pozornost zbog svog potencijala ublažavanja rizika i napredovanja dijabetesa tipa 2.

Iako su se neke farmakološke strategije (npr. razvoj agonista receptora glukagonu sličnog peptida-1 [GLP-1 RA]) i intervencije u načinu života (npr. DASH dijeta) pokazale obećavajućim u ublažavanju negativnih ishoda dijabetesa tipa 2, još uvijek nedostaju sigurne, jeftine i dostupne preventivne mjere.

Analiza gotovo 150 studija ističe jedinstvene polifenole kave kao obećavajuće saveznike protiv dijabetesa tipa 2. Naime, pokazalo se da polifenoli dobiveni iz kave pokazuju značajne učinke na modulaciju šećera u krvi, uključujući suzbijanje upale, poboljšanje osjetljivosti na inzulin, antioksidativna svojstva i poboljšani metabolizam glukoze.

Iako ovi dokazi upućuju na to da konzumacija kave koristi oboljelima od dijabetesa tipa 2, ostaju otvorena pitanja poput optimalne doze, bioraspoloživosti i temeljnih mehanizama.

Izvor:
International Journal of Molecular Sciences