Vitamin K1 može smanjiti rizik od aterosklerotskih vaskularnih bolesti


Vitamin K1 može smanjiti rizik od aterosklerotskih vaskularnih bolesti

Svakodnevna konzumacija lisnatog zelenog povrća koje je bogato vitaminom K1, mogla bi uvelike pomoći u smanjenju rizika od aterosklerotskih vaskularnih bolesti, pokazuju rezultati nove studije. 

Aterosklerotske vaskularne bolesti su podskupina kardiovaskularnih bolesti, koje su trenutno vodeći uzroci smrti u svijetu, prvenstveno zbog srčanih i moždanih udara

Ovo istraživanje je otkrilo da veći unos vitamina K1 prehranom može smanjiti rizik od aterosklerotskih vaskularnih bolesti. Lisnato zeleno povrće i povrće iz roda krstašica, poput špinata, kelja i brokule, sadrži vitamin K1 koji može pomoći u sprječavanju procesa vaskularne kalcifikacije koji karakteriziraju kardiovaskularne bolesti.

Osim svoje potencijalne uloge u inhibiciji vaskularne kalcifikacije, vitamin K može biti koristan i za zdravlje mišićno-koštanog sustava, kroz utjecaj na čvrstoću kostiju.

Izvor:
European Journal of Nutrition