Konzumiranje soje može pomoći u snižavanju krvnog tlaka


Konzumiranje soje može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Nova studija provedena na više od 5.000 ispitanika pokazala je da izoflavoni, koji se mogu naći u sojinom mlijeku, tofu, zelenom čaju i kikirikiju, mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka u mlađih odraslih osoba.

Pretpostavlja se da izoflavoni mogu potaknuti proizvodnju enzima koji stvaraju dušikov oksid, zahvaljujući kome se šire krvne žile i usljed čega se snižava krvni tlak.

Analiza je pokazala da su ispitanici koji su konzumirali najveće količine izoflavona tijekom dana (više od 2,5 miligrama) imali prosječno 5,5 mm Hg niži sistolički krvni tlak (gornji broj u čitanju krvnog tlaka) od onih koji su konzumirali manje od 0,33 miligrama izoflavona po danu.

Da biste razumjeli što to znači u svakodnevnoj prehrani, 2,36 decilitara sojinog mlijeka ima oko 22 miligrama izoflavona, a 100 grama pržene soje sadrži 130 miligrama izoflavona.

Rezultati ukazuju da konzumiranje soje u kombinaciji s DASH dijetom (Dietary Approaches to Stop Hypertension), koja sadrži voće, povrće, nemasno mlijeko i cjelovite žitarice, može dovesti do pada sistoličkog krvnog tlaka za čak 10 mm Hg, što osobama s predhipertenzijom uvelike smanjuje rizik od hipertenzije.

Izvor:
American College of Cardiology PR