Krema sa sintetskim melaninom liječi oštećenja kože i potiče oporavak kože


Krema sa sintetskim melaninom liječi oštećenja kože i potiče oporavak kože

U novoj studiji znanstvenici su pokazali da se njihov sintetski melanin, koji oponaša prirodni melanin u ljudskoj koži, može lokalno primijeniti na ozlijeđenu kožu, gdje ubrzava zacjeljivanje rana. Ti se učinci javljaju kako u samoj koži tako i sustavno u tijelu.

Kada se nanese u kremi, sintetski melanin može zaštititi kožu od izlaganja suncu i zacijeliti kožu ozlijeđenu oštećenjima od sunca ili kemijskim opeklinama. Tehnologija djeluje tako što uklanja slobodne radikale koje proizvodi ozlijeđena koža, poput opeklina od sunca. Ako se ne kontrolira, djelovanje slobodnih radikala oštećuje stanice i na kraju može dovesti do starenja kože i raka kože.

Melanin kod ljudi i životinja osigurava pigmentaciju kože, očiju i kose. Supstanca štiti stanice od oštećenja od sunca s povećanom pigmentacijom kao odgovorom na sunčevu svjetlost. Taj isti pigment u koži također prirodno uklanja slobodne radikale kao odgovor na štetno onečišćenje okoliša iz industrijskih izvora i ispušnih plinova automobila.

Sintetski melanin je sposoban uhvatiti više radikala po gramu u usporedbi s ljudskim melaninom, on je poput super melanina. Biokompatibilan je, razgradiv, netoksičan i bistar kada se utrlja na kožu. U studijama se pokazalo da djeluje kao učinkovita spužva, uklanja štetne čimbenike i štiti kožu.

Izvor:
npj Regenerative Medicine