Lijek za akne povećava rizik od razvoja infekcija oka


Lijek za akne povećava rizik od razvoja infekcija oka

Nova studija provedena na oko 15.000 tinejdžera prosječne životne dobi od 16,5 godina pokazala je da tinejdžeri koji uzimaju izotretionin, lijek za liječene akni, imaju dvostruko veći rizik za razvoj infekcija oka, uključujući konjunktivitis i ječmenac (hordeolum).

Konjunktivitis je upala spojnice obično uzrokovana infekcijom, alergijom ili nadražajem. Simptomi su hiperemija spojnice, iscjedak iz oka, i ovisno o etiologiji, neugoda i svrbež.

Ječmenac (hordeolum) gnojna je upala lojnih i znojnih žlijezda (vanjski ječmenac) ili Meibomovih žlijezda (unutarnji ječmenac) smještenih na rubu i unutrašnjosti vjeđa.

Kod vanjskog ječmenca vidimo upaljeni čvorić sa žućkastim vrhom okruženim bolnim crvenim otokom, dok kod unutarnjeg prevladava lokalizirana upala vjeđe. Otok može zahvatiti i cijelu vjeđu

Ostale očne komplikacije, koje su se javljale u ispitanika koji su uzimali izotretionin za liječenje akni, bile su halacion (kronična upala Meibomove žlijezde smještene s unutarnje strane vjeđa), blefaritis (upala rubova očnih kapaka), suho oko i bolno oko.

Dobra vijest je da se većina navedenih nuspojava može spriječiti pomoću umjetnih suza, ističu stručnjaci.

U slučaju bilo kakve značajnije nuspojave nakon primjene izotretionina, kao što su izrazita iritacija oka, svrbež, crvenilo, bol, suzenje, pretjerano suzenje oka, svakako se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom prije donošenja odluke o prekidu terapije.

Izvor:
Archives of Dermatology