Lijek za astmu povezan s noćnim morama i depresijom


Lijek za astmu povezan s noćnim morama i depresijom

Izgleda da je primjena lijeka za astmu montelukasta (Singulair) povezana s neuropsihijatrijskim nuspojavama kao što su depresija, agresija, suicidalne misli, noćne more i glavobolja, ukazuje nova nizozemska studija.

Inače, od ranije se zna da primjena montelukasta može uzrokovati i rijetku komplikaciju znanu kao alergijski granulomatozni angiitis.

Rezultati istraživanja su pokazali da je vjerojatnost od pojave depresije gotovo 7 puta veća u djece i odraslih koji uzimaju montelukast. Što se pak agresivnog ponašanja tiče, vjerojatnost od njegove pojave je 30 puta veća u korisnika montelukasta. U korisnika montelukasata, suicidalne misli su 20 puta vjerojatnije, noćne more 22 puta vjerojatnije, a glavobolja dva puta vjerojatnija.

Usprkos spomenutim nuspojavama neki liječnici su mišljenja da je sama astma ipak puno opasnija po zdravlje nego montelukast te stoga preporučaju nastavak liječenja s njim.

Obzirom da montelukast može uzrokovati ozbiljne nuspojave, pacijentima i roditeljima djece s astmom ili alergijom svakako se preporuča da o njima porazgovaraju sa svojim liječnikom.

Lijek montelukast spada u skupinu selektivnih antagonista leukotrienskih receptora, uz njega u toj skupini su i zafirlukast i zileuton.

Izvor:
Pharmacology Research and Perspectives