Lijek za cističnu fibrozu obećava u liječenju upale pluća


Lijek za cističnu fibrozu obećava u liječenju upale pluća

Patogeni kao što su SARS-CoV-2 i pneumokok mogu uzrokovati tešku upalu pluća. Ako se tada dišni putovi napune tekućinom, pacijent riskira razvoj akutnog respiratornog distres sindroma. Sada su njemački znanstvenici otkrili molekularne mehanizme koji pokreću nakupljanje tekućine u plućima. To ih je također navelo da otkriju potencijalnu novu terapiju: lijek za cističnu fibrozu pokazao se učinkovitim u njihovim laboratorijskim pokusima, pobudivši nadu da bi se mogao koristiti za liječenje upale pluća bez obzira na patogen koji ju je uzrokovao.

Inače, pneumonija (upala pluća) najčešći je uzrok nakupljanja tekućine u plućima. Ovo stanje, poznato kao plućni edem, dovodi do toga da se dijelovi zračnog prostora pune tekućinom umjesto zrakom, što ih sprječava da obavljaju svoj posao razmjene plinova. Pacijenti teško dišu i njihovo tijelo ne može dobiti dovoljno kisika, a dijagnoza je akutni respiratorni distres sindrom ili ARDS.

Unatoč najsuvremenijim medicinskim postupcima, otprilike 40 posto pacijenata s ARDS-om umire na intenzivnoj njezi. Problem je u tome što antibiotici, antivirusni lijekovi i terapije za modulaciju imuniteta rijetko djeluju dovoljno dobro.

Ovo istraživanje pokazalo je da lijek ivakaftor, CFTR modulator, koji se koristi za liječenje cistične fibroze, može pomoći u rješavanju spomenutog problema. Naime, pokazalo se da ivakaftor čini kloridne kanale stabilnijima, što je dovelo do manje degradacije u kanalima od one koju obično uzrokuju upalni procesi pluća. Pokusi na životinjskim modelima pokazali su isti učinak: liječenje ivakaftorom povećalo je vjerojatnost preživljavanja teške upale pluća, smanjilo ozljedu pluća, rezultiralo znatno blažim simptomima i puno boljim općim stanjem nego bez lijeka.

Znanstvenici se nadaju da će ovo otkriće otvoriti put kliničkim ispitivanjima za testiranje učinkovitosti CFTR modulatora kod pacijenata s upalom pluća. Ako ova obećavajuća terapija neovisna o patogenu pronađe svoj put u kliničku praksu, mogla bi biti od koristi velikom broju pacijenata i spriječiti upalu pluća koja može postati opasna po život – čak i u slučaju nepoznatih patogena.

Izvor:
Science Translational Medicine