Lijek za dijabetes može pomoći u liječenju Parkinsonove bolesti


Lijek za dijabetes može pomoći u liječenju Parkinsonove bolesti

Izgleda da bi lijek eksenatid koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2 mogao pomoći u liječenju Parkinsonove bolesti, ukazuje nova studija. Naime, oboljeli od Parkinsonove bolesti koji su dobivali eksenatid bili su uspješniji na testovima za procjenu motoričkih sposobnosti nego pacijenti koji su dobivali placebo. Eksenatid je sintetska inačica eksendina-4, kemijskog spoja koji se nalazi u slini guštera i koji je sličan ljudskom GLP-1 hormonu.

Smatra se da bi terapije koje imaju sličan učinak, no bolju mogućnost prelaska iz krvi u mozak, mogle biti još učinkovitije u liječenju Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je degenerativno neurološko stanje za koje trenutno ne postoji lijek. Ne samo da ne postoji lijek kojim se može izliječiti bolest, nego ne postoji i lijek koji može usporiti ili zaustaviti napredovanje bolesti.

Parkinsonova bolest obično zahvaća stanice u mozgu koje proizvode dopamin, no simptomi Parkinsonove bolesti postaju vidljivi tek kada je više od 70 posto tih stanica pogođeno.

Glavni simptomi Parkinsonove bolesti su tremor (drhtanje), usporeno kretanje i ukočenost mišića, a oboljeli imaju kronični umor i narušenu kvalitetu života. Parkinsonova bolest se javlja u 1 od 500 osoba.

Izvor:
The Lancet