Lijekovi za žgaravicu mogu smanjiti učinkovitost imunoterapijskih lijekova za rak pluća


Lijekovi za žgaravicu mogu smanjiti učinkovitost imunoterapijskih lijekova za rak pluća

Izgleda da inhibitori protonske pumpe (PPI), lijekovi koji se koriste za ublažavanje žgaravice i liječenje peptičkog ulkusa, mogu smanjiti učinkovitost imunoterapijskih lijekova koji se koriste za liječenje raka pluća, ukazuje nova studija. 

Naime, pokazalo se da je korištenje inhibitora protonske pumpe povezano s lošijom stopom preživljavanja kod pacijenata s uznapredovalim rakom pluća ne-malih stanica, najčešćeg tipa raka pluća, koji čini 85 posto slučajeva, liječenih imunoterapeutikom atezolizumabom i kemoterapijom.

Kod pacijenata liječenih samo kemoterapijom, nije uočen ovaj negativan učinak na ishod liječenja usljed primjene inhibitora protonske pumpe.

Prema svemu navedenom, očito je da inhibitori protonske pumpe značajno smanjuju učinkovitost liječenja imunoterapijom.

Inače, problemi s želucem i gastoezofagealni refluks česti su kod pacijenata s rakom pa je upotreba antacida i inhibitora protonske pumpe uobičajena. Približno 30 posto oboljelih od raka koristi ih, i to obično dulje vrijeme. Zabrinjavajuće je da se spomenuti lijekovi često prekomjerno koriste ili se koriste neprikladno, jer se smatra da uzrokuje malo štete, no ovo istraživanje moglo bi ukazati na potrebu za promjenom ovakvog pristupa.

U inhibitore protonske pumpe ubrajaju esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol i rabeprazol.

Valja spomenuti da su nedavno objavljene studije pokazale da ovi lijekovi mogu uzrokovati značajne promjene crijevne mikrobiote, što bi moglo dovesti do utjecaja na imunoterapiju za rak. Naime, poznato je da crijevna mikrobiota također ima važnu ulogu u reguliranju imunološke funkcije. Narušavanje crijevne mikrobiote može zaustaviti sposobnost imunoterapeutika da aktiviraju imunološki sustav, što znači da neće djelovati tako dobro u borbi protiv raka.

Smatra se da bi onkolozi trebali preispitati neselektivnu primjenu inhibitora protonske pumpe kod svojih pacijenata.

Izvor:
British Journal of Cancer