Mediteranska prehrana povezana s boljim zdravljem desni


Mediteranska prehrana povezana s boljim zdravljem desni

Ljudi koji slijede prehranu blisku mediteranskoj prehrani imaju veću vjerojatnost boljeg zdravlja desni, s potencijalno manjom količinom bolesti desni i upala, pokazuju rezultati nove studije.

Jednako tako, pokazalo se, da su ljudi koji se ne pridržavaju mediteranske prehrane imali tendenciju teže bolesti desni, posebno ako su često konzumirali crveno meso. Kod tih pacijenata uočene su više razine cirkulirajućih upalnih markera, poput interleukina-6 (IL-6) i C-reaktivnog proteina (CRP).

Međutim, pacijenti čija je prehrana bila bogata biljnom hranom tipičnom za mediteransku prehranu, poput mahunarki, povrća, voća i maslinovog ulja, pokazali su niže razine raznih upalnih markera.

Mediteranska prehrana povezana je s nižim rizikom od razvoja težih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativne poremećaje i određene vrste raka. Postoje značajni dokazi koji pokazuju da prehrana može imati ulogu vezanu uz ljudsko zdravlje utječući na imunološki sustav i ublažavajući upalu. To ovisi o sastavu molekula u prehrani, koje uključuju makronutrijente, mikronutrijente i fitokemikalije. Biljna prehrana može sadržavati više ovih molekula, što može dovesti do manje upale.

Rezultati ove studije sugeriraju da uravnotežena prehrana mediteranskog tipa potencijalno može smanjiti bolesti desni i sustavnu upalu.

Izvor:
King's College London