Mladi Europe oboljeli od psorijaze okupili se na sastanku u Zagrebu


Mladi Europe oboljeli od psorijaze okupili se na sastanku u Zagrebu

U čast ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, Europska federacija bolesnika oboljelih od psorijaze – EUROPSO, u suradnji s domaćinom - Društvom psorijatičara Hrvatske održala je danas u hotelu Four points by Sheraton Panorama, u Zagrebu okrugli stol pod nazivom "Liječenje psorijaze u mladih osoba – dostupnost ranog i učinkovitog liječenja" - uoči Svjetskog dana psorijaze koji se obilježava 29. listopada.

Događaju su prisustvovale mlade osobe oboljele od psorijaze u dobi od 18 – 35. godina iz Finske, Švedske, Danske, Njemačke, Češke, Slovenije, Slovačke, Španjolske i Hrvatske. Nemogućnost obavljanja svakodnevnih osobnih i društvenih aktivnosti, česta diskriminacija i stigmatizacija uzrokovana osjećajem straha i gađenja prema oboljelima te brojne druge poteškoće s kojima se susreću mladi bolesnici naglašava važnost rane dijagnoze bolesti te sustavanog plana učinkovitog liječenja – zaključak je okruglog stola. Obilježavanje svjetskog dana psorijaze nastavit će se u subotu, 26. listopada na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u organizaciji  Društva psorijatičara Hrvatske, gdje će biti postavljena instalacija putem koje će svatko moći barem na trenutak doživjeti kako je to biti u koži oboljelog od psorijaze te info pult za sve građane.

Društvo psorijatičara Hrvatske je 2012. godine provelo prvo istraživanje "Kvaliteta života psorijatičnih bolesnika" u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja su pokazali da izraženost promjena na koži kod oboljelih od psorijaze uzrokuje niz problema u partnerskim, obiteljskim odnosima te u profesionalnom životu. Zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom svoje kože gotovo dvije 2/3 bolesnika treba emocionalnu podršku što govori o dodatnoj potrebi za podizanjem javne svijesti o ovoj bolesti u društvu kako bi se ono pravilno educiralo. Analiza podataka povezanih sa socijalnim aspektom kvalitete života bolesnika s psorijazom u smislu obiteljskih i društvenih odnosa te stigmatizacije i emocionalnih tegoba pokazala je kako 60 posto oboljelih treba emocionalnu podršku. Podaci istraživanja vezani za ekonomski  aspekt kvalitete života oboljelih pokazuju da promjene na koži puno ili jako mnogo utječu na profesionalni život 26 posto bolesnika. Ovi podaci pokazuju kako se svijest o psorijazi u općoj populaciji nije mnogo promijenila od 2004. godine kada je provedeno prvo međunarodno istraživanje u 5 europskih zemalja na 5.000 ljudi, a koje je pokazalo da gotovo 14 posto ispitanika vjeruje kako je psorijaza zarazna bolest dok polovica ispitanika ne bi zagrlila niti poljubila osobu oboljelu od psorijaze te s njom ne bi dijelila hranu niti plivala, unatoč infromaciji da bolest nije zarazna.

Inka Marinić, članica odbora i tajnica EUROPSO istaknula je: "Neosporno je kako ova bolest ima velik utjecaj na ukupnu kvalitetu života nas oboljelih, a posebno mladih i potrebno je podići razinu društvene svijesti i znanja o bolesti kako bi se svim bolesnicima omogućilo što lakše rješavanje svih problema s kojima se oni susreću u svakodnevnom životu. Prema iskustvu iz drugih zemalja , a koja smo čuli na ovom skupu, upravo je pravodobno otkrivanje bolesti i sustavan plan učinkovitog liječenja značajan faktor u podizanju kvalitete života nas oboljelih."

Izvor:
Društvo psorijatičara Hrvatske

Link na izvor