Mladi pušači marihuane imaju veći rizik od ponovnog moždanog udara


Mladi pušači marihuane imaju veći  rizik od ponovnog moždanog udara

Mladi pušači marihuane (kanabisa) koji su pretrpjeli moždani udar vjerojatnije će imati još jedan moždani udar ako nastave s konzumacijom marihuane, otkriva nova studija. Inače, ranija istraživanja su već povezala tešku konzumaciju kanabisa s povećanim rizikom od moždanog udara, no ova nova studija pokazala je da rizik ostaje visok čak i nakon prvog moždanog udara, s gotovo 50% većom vjerojatnošću da će konzumenti kanabisa imati drugi moždani udar.

Prema mišljenju stručnjaka, neophodno je povećati svijest među mlađim odraslim osobama o štetnom utjecaju kronične konzumacije marihuane, posebno ako imaju čimbenike rizika za kardiovaskularnu bolest ili prethodne epizode moždanog udara.

Valja spomenuti, da je stopa moždanog udara među mlađim odraslim osobama u dobi od 18 do 45 godina u porastu, te moždani udari u njih, čine do 15 posto svih moždanih udara.

Ljudi zaboravljaju, da kao i svaki drugi psihotropni lijek, kanabis ima nuspojave, a ponekad su te nuspojave neurološke i kardiovaskularne prirode, ističu stručnjaci. Sastojak kanabisa, THC, može uzrokovati sužavanje i stezanje krvnih žila u mozgu, što pak povećava mogućnost od razvoja moždanog udara.

Izvor:
American Stroke Association, annual meeting