Molekule zelenog čaja mogu razbiti proteinske zapetljaje u mozgu koji uzrokuju Alzheimerovu bolest


Molekule zelenog čaja mogu razbiti proteinske zapetljaje u mozgu koji uzrokuju Alzheimerovu bolest

Znanstvenici s UCLA-e upotrijebili su molekulu pronađenu u zelenom čaju kako bi identificirali dodatne molekule koje bi mogle razbiti proteinske zapetljaje u mozgu za koje se smatra da uzrokuju Alzheimerovu i slične bolesti.

Inače, poznato je da molekula zelenog čaja, epigalokatehin galat (EGCG), razbija tau vlakna; dugi, višeslojni filamenti koji tvore spletove koji napadaju neurone, uzrokujući njihovu smrt.

Smatra se da ovo otkriće otvara nove mogućnosti za borbu protiv Alzheimerove, Parkinsonove i srodnih bolesti razvojem lijekova koji ciljano djeluju na strukturu tau vlakana i drugih amiloidnih vlakana.

Tisuće slojeva tau molekula u obliku slova J, povezanih zajedno, čine vrstu amiloidnih fibrila poznatih kao zapetljaji, koje je prije jednog stoljeća prvi uočio Alois Alzheimer u mozgu pacijenta s demencijom. Ta vlakna rastu i šire se po mozgu, ubijajući neurone i izazivajući atrofiju mozga. Mnogi znanstvenici misle da uklanjanje ili uništavanje tau vlakana može zaustaviti napredovanje demencije.

Izvor:
Nature Communications