Može li se pomoću krvnog testa rano otkriti rak debelog crijeva?


Može li se pomoću krvnog testa rano otkriti rak debelog crijeva?

Izgleda da bi se pomoću jednostavnog krvnog testa koji su razvili znanstvenici s Tajvana mogao otkriti rak debelog crijeva u ranoj fazi bolesti. Novi test otkriva cirkulirajuće tumorske stanice u krvi.

Usporedbom rezultata ispitivanja krvi s rezultatima kolonoskopije, novi test krvi utvrdio je rak debelog crijeva u 87 posto slučajeva, u rasponu od I do IV stadija bolesti. Jednako tako, novi test krvi je također bio uspješan i u otkrivanju 77 posto prekanceroznih lezija.

Također, treba spomenuti da je "lažno pozitivnih" rezultata bilo manje od 3 posto.

Obzirom da se radi o vrlo jeftinom testu, naime košta manje od 150 USD, potencijalno se može direktno preporučiti pacijentima te uvesti u standardnu primjenu, a kolonoskopija bi se koristila za potvrdu dijagnoze.

Smatra se da novi test ipak neće istisnuti kolonoskopski pregled, nego će vjerojatnije zamjeniti pregled stolice na okultno krvarenje.

Valja istaknuti da točnost novog krvnog testa ima vrijednost specifičnosti veću od 97 posto, što znači da bi bilo koji rezultat koji ukazuje na prisutnost raka ili prekanceroznih lezija trebao biti vrlo pouzdan.

Izvor:
ASCO Gastrointestinal Cancers Symposium